Του Κώστα Στούπα
Στην κινηματογραφική ταινία του 1968 με τίτλο "Ο πλανήτης των πιθήκων" ένα διαστημόπλοιο που είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στη Γη στο μέλλον, συντρίβεται σε κάποιον πλανήτη όπου κυρίαρχο είδος είναι οι πίθηκοι ενώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται περίπου ως σκλάβοι και οικόσιτα.
Μετά τις πρώτες διερευνητικές επιδρομές, οι επιβιώσαντες αστροναύτες ανακαλύπτουν πως δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στα όργανα πλοήγησης και πως ο πλανήτης που συνετρίβησαν είναι η Γη στο μέλλον.
Η σκηνή που μου έχει μείνει από την ταινία αυτήν, την οποία είχα δει για πρώτη φορά παιδί στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στη Δυτική Γερμανία, είναι αυτή όπου ο Τσάρλτον Ίστον αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται στη Γη όταν έφιππος αντικρύζει την κορυφή του Αγάλματος της Ελευθερίας να προβάλει μέσα από την άμμο, δίπλα στη θάλασσα μετά από τις τεκτονικές ανακατατάξεις που έχουν επέλθει...
Υποθέτω η επάνοδος σε κάποιο είδος κανονικότητας μετά το πέρας της επιδημίας ενδέχεται να μας επιφυλάσσει κάποιες ανάλογες εκπλήξεις...
Το χρονοδιάγραμμα...
Αν δεν υπάρξει κάποιο "θαύμα" ο έλεγχος της επιδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα δεν προβλέπεται να υπάρξει πριν από 12 με 18 μήνες.
Όπως όλοι πλέον αρχίζουν να αποδέχονται οι συνέπειες του "κλειδώματος" της οικονομίας θα είναι καταστροφικές και θα μοιάζουν με αυτές της Μεγάλης Ύφεσης ή της οικονομίας μιας χώρας η οποία βρίσκεται σε πόλεμο.
Εν τω μεταξύ σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ανάγκες επιβίωσης συνεχίζουν να υπάρχουν και οι αλλαγές που δρομολογούνται ή λαμβάνουν ήδη χώρα ενδέχεται να αποδειχτούν τεκτονικές.
Αυτό που θα συμβεί σε αυτό το χρονικό διάστημα το περιγράφει ο επικεφαλής της Fed της Minneapolis, Neel Kashkari:
"Θα μπορούσαμε να έχουμε αυτά τα κύματα των εκδηλώσεων της επιδημίας, των ελέγχων (μέτρων καραντίνας) και των διαταραχών (στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα) μέχρι να υπάρξει πραγματικά μια θεραπεία ή ένα εμβόλιο.
Πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε τους υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο, να επιστρέψουν στην εργασία τους και στη συνέχεια να παράσχουν βοήθεια σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο, οι οποίοι θα πρέπει να απομονωθούν για το άμεσο μέλλον."
Υποθέστε π.χ. πως είστε ο υπεύθυνος κάποιας γραμμής παραγωγής στην οποία η ανθρώπινη συμμετοχή είναι ουσιώδης.
Μετά το αρχικό σοκ των πρώτων εβδομάδων όταν ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία είναι πιθανόν να προκύψουν κρούσματα της επιδημίας τα οποία θα επιβάλλουν "καραντίνα" σε όλους όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
Κάτι τέτοιο σημαίνει διακοπή της παραγωγής κάτι που θα είναι σε όφελος των ανταγωνιστών που θα τύχει να μην παρουσιάσουν κρούσματα.
Μοιραία οι αρμόδιοι θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την εμφάνιση κρουσμάτων ή έστω νοσούντων. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ο μοναδικός τρόπος να προφυλάξει κάποιος μια κοινότητα όπως είναι και η γραμμή παραγωγής είναι κάποιο τεστ που αποδεικνύει ποιοι έχουν αποκτήσει τα κατάλληλα αντισώματα και άρα μπορούν να αποτελέσουν κρίκους της αλυσίδας που δεν θα σπάσουν ή δεν θα αποτελέσουν αιτία να σπάσουν οι γειτονικοί κρίκοι…
Μόλις υπάρξει τέτοιο ασφαλές τεστ οι επιχειρήσεις θα προτιμούν όσους είναι θετικοί σ’ αυτό γιατί θα έχουν κάποιο είδος ανοσίας που θα προφυλάσσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Όσο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή τεστ σε επαρκείς ποσότητες, ο μόνος τρόπος να διασφαλίσει κάποιος πως μια "γραμμή παραγωγής" θα έχει λιγότερες πιθανότητες να διαρραγεί, θα είναι αυτή να απαρτίζεται από άτομα νέα σε ηλικία τα οποία στατιστικά δεν νοσούν ή αν νοσήσουν εμφανίζουν ελαφρά και πρόσκαιρα συμπτώματα.
Τούτο, είναι πολύ πιθανό να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας των νέων η οποία στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες είναι πολύ υψηλή. Η ζήτηση νεότερων εργαζομένων έναντι μεγαλύτερων σε ηλικία λογικά θα έχει και ανάλογες επιπτώσεις στις αμοιβές οι οποίες μέχρι σήμερα είναι σε βάρος των νέων…
Οι προσαρμογές που θα συντελεστούν τους επόμενους μήνες και θα αποδειχτούν αποδοτικές δύσκολα θα εγκαταλειφθούν την επόμενη μέρα της επιδημίας.
Τούτο σημαίνει πως η επιστροφή στην κανονικότητα, δεν σημαίνει αναγκαστικά στην κανονικότητα του χθες...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια