Sponsor

ATHENS WEATHER

Σχέδιο "Ηρακλής": άρχισαν να αποδεσμεύουν τα δισεκατομμύρια του "μαξιλαριού" για να τα δώσουν στα "αρπακτικά";


Globinfo freexchange

Εν μέσω ενός πρωτοφανούς οικονομικού μπλακάουτ λόγω πανδημίας, φαίνεται τελικά πως λεφτά υπάρχουν. Όχι βέβαια για την φτωχοποιημένη μεσαία τάξη που της πετάνε μερικά ψίχουλα και που θα κληθεί πάλι να πληρώσει τα σπασμένα αργότερα, όπως γίνεται συνήθως.

Και ενώ σύσσωμη η μιντιακή μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει το λιβάνισμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, φαίνεται ότι έχει αποδεσμευτεί ένα μέρος των δισεκατομμυρίων του "μαξιλαριού" που κληροδότησε η κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διαφάνεια σχετικά με το που πάει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το «μαξιλάρι» έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται και να αντλούνται διαθέσιμα 12 έως 14 δις. Αυτή την φορά δεν το είπαν επισήμως και επωνύμως, το είπαν με διαρροή από «κύκλους» του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιοι κύκλοι ενημέρωσαν πως από το «μαλακό» μαξιλάρι αντλούνται ήδη 12 με 14 δις ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και πως τα διαθέσιμα αυτά αρκούν έως και τον Ιούλιο.

Όμως το ποσό είναι τεράστιο σε σχέση με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως έκτακτη ενίσχυση, για την πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πράγματι, είναι εύλογο το ερώτημα: Γιατί θα αντληθούν 14 δις αφού τα μέτρα άμεσης δημοσιονομικής παρέμβασης που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση φθάνουν μόλις στα 4 δις; Ποιοι και πώς θα πάρουν τα υπόλοιπα 10 δις;

Πολύς λόγος έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για το απίστευτο φιάσκο της κυβέρνησης με τα «προγράμματα επιμόρφωσης» τα οποία κλήθηκαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες επιστήμονες, προκειμένου να λάβουν συνολική «υποστήριξη» 600 ευρώ.

Πράγματι, όλα δείχνουν ότι τα προγράμματα στήθηκαν με απίστευτη προχειρότητα προκειμένου ένας περιορισμένος αριθμός ιδιωτικών ΚΕΚ να πάρει μερικά εκατομμύρια, υποτιμώντας και εξευτελίζοντας ουσιαστικά χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες, που θα μπορούσαν απλά να ενισχυθούν και αυτοί με τα 800 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να γλιτώσει μερικά εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, αφού η διαφορά πήγε στους "ημέτερους" της ιδιωτικής βιομηχανίας προγραμμάτων κατάρτισης.

Όπως ήταν φυσικό, και αυτό το μέγα σκάνδαλο σχεδόν κουκουλώθηκε από τη μιντιακή χούντα.

Όμως, παρόλα αυτά, τα μερικά εκατομμύρια που δόθηκαν σε "ημέτερους", είναι πάλι πολύ λίγα για να δικαιολογήσουν την αποδέσμευση των δισεκατομμυρίων του "μαξιλαριού".

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ένα σχέδιο νόμου με την κωδική ονομασία "Ηρακλής", με στόχο να μειώσει το άνοιγμα των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 1 του νόμου:

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παρέχει εγγύηση (η «πράξη παροχής εγγύησης»), μετά από σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής της παραγράφου 1 του άρθρου 96 του ν. 4549/2018 (Α ́ 105), όπως ισχύει, προς τους ομολογιούχους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και υπέρ του αποκτώντος, για τιτλοποιημένες απαιτήσεις του παρόντος νόμου. [...] Το ανώτατο συνολικό ποσό της δυνάμενης να χορηγηθεί εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου κατ’εφαρμογή του παρόντος νόμου ανέρχεται σε δώδεκα δισεκατομμύρια (12.000.000.000) ευρώ. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ως άνω ποσό δύναται να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το άρθρο 13, παράγραφος 1:

Μετά την παρέλευση πενήντα (50) ημερών από τη μη πληρωμή οποιασδήποτε υποχρέωσης του αποκτώντος που απορρέει από τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, οι ομολογιούχοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας κοινοποιούν, διά του εκπροσώπου τους, στον εγγυητή αίτημα πληρωμής των οφειλόμενων ποσών (αίτημα κατάπτωσης).

Ενώ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου:

Εντός τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή του αιτήματος κατάπτωσης από τον εγγυητή, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει τα οφειλόμενα στους ομολογιούχους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ποσά, σύμφωνα με τους όρους των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που διαλαμβάνονται στα συμβατικά έγγραφα της τιτλοποίησης απαιτήσεων.

Με λίγα λόγια, οι ομολογιούχοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, που μπορεί να είναι αρπακτικά ταμεία, ή ακόμα και οι ίδιες οι τράπεζες που επιχειρούν να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια, θα εισπράξουν από το Ελληνικό δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, σε περίπτωση που τα δάνεια σταματήσουν να πληρώνονται. Επιπλέον, το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί με υπουργική απόφαση.

Είναι βέβαιο ότι σε τέτοιες συνθήκες, ακόμα και οι συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είναι αδύνατον να αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους. Ακόμα και με μια σταδιακή άρση των περιορισμών, λόγω πανδημίας, προς το τέλος Απριλίου, είναι σίγουρο πως οι - χτυπημένοι από την κρίση - δανειολήπτες, θα είναι αδύνατον να αρχίσουν άμεσα να πληρώνουν και πάλι τις δόσεις των δανείων. Άρα, θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που θα κληθεί να πληρώσει το Ελληνικό δημόσιο, ενδεχομένως και πριν το τέλος Μαίου.

Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά μέγα σκάνδαλο, αφού τα αρπακτικά ταμεία αγοράζουν ουσιαστικά τα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές και θα βρουν μια ευκαιρία μέσα στην κρίση για γρήγορο και σίγουρο κέρδος μέσω των εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου. Και τα δισεκατομμύρια των εγγυήσεων θα προστεθούν φυσικά στο δημόσιο χρέος. Και όλα αυτά την ώρα που, μια γονατισμένη οικονομικά κοινωνία, δέχεται ένα νέο πλήγμα, πριν καλά-καλά ορθοποδήσει από την προηγούμενη κρίση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο συγκεκριμένο θέμα και κάλεσε ουκ ολίγες φορές την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και από το βήμα της βουλής, να παγώσει άμεσα το νόμο "Ηρακλής".

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η απαράδεκτη αυτή κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα, ακόμα και τώρα, να διαψεύσει τον Βαρουφάκη και όλους μας, αρχίζοντας με το πάγωμα του νόμου "Ηρακλής", ώστε τα 12 δισεκατομμύρια, που θα τα φορτωθεί ως χρέος το δημόσιο, να μην πάνε στα αρπακτικά ταμεία. Με αφορμή την πανδημία, έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να το κάνει.

Όμως, απ'ότι φαίνεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πως δεν ακούει. Αν δεν παγώσει άμεσα το νόμο, έστω και την τελευταία στιγμή, τότε θα έχουμε κάθε λόγο να πιστέψουμε την καταγγελία Βαρουφάκη, ότι ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη έχει μετοχές στα ταμεία που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια. Και φυσικά, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση "αρπαχτής" και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια