Απάτες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες: Πώς οι χάκερς εκμεταλλεύονται τον κορωνοϊό

© CC0 / stevepb / credit-card
Η χρήση πλαστικού χρήματος, λόγω του κορωνοϊού, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση στις απάτες με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Μεγάλη αύξηση στις απάτες με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο οι καταναλωτές έχουν στραφεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με στόχο τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΣοφοκλέουςΙn», τα περιστατικά εισβολής χάκερ στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα οι ανυποψίαστοι πολίτες να χρεώνονται με υπέρογκα ποσά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται αμέσως.

Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για κυκλώματα χάκερ, τα οποία υποκλέπτουν δεδομένα των χρηστών από το διαδίκτυο, και στη συνέχεια προχωρούν σε εικονικές αγορές, μεταφέροντας χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Μάλιστα, στην αρχή το χρηματικό ποσό είναι μικρό, προκειμένου ο καταναλωτής να μην αντιληφθεί την υποκλοπή. Σταδιακά όμως, το ποσό των χρημάτων αυξάνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές καλούν όλους τους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφουν και τα περιστατικά εμφάνισης εικονικών διαδικτυακών καταστημάτων, όπου ο καταναλωτής πληρώνει για να παραλάβει το επιθυμητό προϊόν, το οποίο όμως δεν φθάνει ποτέ στον αγοραστή.

Κι αυτό, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια