Προειδοποίηση από υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας: Χάκερ χρησιμοποιούν την πανδημία ως «όπλο»

REUTERS/Kacper Pempel
Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι του χώρου της κυβερνοασφαλείας προειδοποιούν πως χάκερ που δουλεύουν για κυβερνήσεις και κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται το ξέσπασμα του κορωνοϊού για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους- κάτι για το οποίο ειδικοί του χώρου της ασφαλείας είχαν αρχίσει να προειδοποιούν εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με το Reuters, κοινή οδηγία που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από τη US Cybersecurity and Infrastructure Agency και το National Cyber Security Centre της Μ. Βρετανίας ανέφερε πως, ενώ η συνολική έκταση της κακόβουλης δραστηριότητας δεν φαίνεται να έχει μεταβληθεί, χάκερ κάθε είδους εκμεταλλεύονται την ανησυχία για την επιδημία προκειμένου να παραπλανούν χρήστες ώστε να κάνουν κλικ σε links και να κατεβάζουν συνημμένα αρχεία.

«Κακόβουλοι δρώντες χρησιμοποιούν αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να εκμεταλλεύονται το κοινό και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Μπράιαν Γουέρ, υποδιευθυντής κυβερνοασφαλείας της CISA.

Οι υπηρεσίες προειδοποίησαν πως οι χάκερ εκμεταλλεύονται επίσης την αυξανόμενη ζήτηση για συστήματα που επιτρέπουν εργασία από το σπίτι, παρουσιάζοντας τα εργαλεία τους ως λογισμικά για δουλειά εξ αποστάσεως που έχουν φτιαχτεί από τη Zoom και τη Microsoft. Επίσης, στοχοποιούν δίκτυα VPN (virtual private networks) που δίνουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους εργαζομένους να συνδέονται με τις δουλειές τους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες.

Η βιομηχανία κυβερνοασφαλείας προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες για την απειλή των λογισμικών που συνδέονται με τον κορωνοϊό και των «παγιδευμένων» emails.

Σε blogpost που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Ρομπ Λέφερτς, στέλεχος της Microsoft, τόνισε επίσης πως έχει υπάρξει άνοδος στα ποσοστά επιτυχίας των χάκερ. Τα ΜΜΕ «μιλούν για τον Covid-19 συνέχεια. Είναι συντριπτικό και οι επιτιθέμενοι το ξέρουν. Ξέρουν ότι πολλοί κάνουν κλικ χωρίς να κοιτάνε επειδή τα επίπεδα στρες είναι υψηλά και το εκμεταλλεύονται αυτό».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια