Την επόμενη φορά που θα πάρετε το smartphone ενός φίλου σας για να δείτε κάτι, πρέπει να το σκεφτείτε καλά. Ειδικά, αυτή την περίοδο που είμαστε αντιμέτωποι με τον κορωνοϊό και την εποχική γρίπη, που μεταδίδονται εξαιρετικά εύκολα. Αλήθεια, καθαρίζουμε αρκετά συχνά smartphone μας;
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν είναι και τόσο… καθαρό!
Το 18,5% δήλωσε ότι καθαρίζει το smartphone του μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 14% δήλωσε ότι το καθαρίζει κάθε μήνα.
Ωστόσο, το συντριπτικό 60% παραδέχτηκε ότι δεν έχει καθαρίσει ποτέ το smartphone του. Το 7,4% δήλωσε ότι καθαρίζει το τηλέφωνο μόνο όταν αρρωσταίνει.
Το 2019, μια άλλη έκθεση έδειξε ότι το 88% των ενηλίκων χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του στο μπάνιο.
Το smartphone πηγαίνει παντού μαζί μας.
Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές πιάνουμε το smartphone με λερωμένα χέρια. Ή μπορεί να φτερνιστούμε ενώ κρατάμε το τηλέφωνο. Στη συνέχεια, μπορεί να το ακουμπήσουμε στο πρόσωπό μας για να απαντήσουμε σε μια κλήση. Έτσι μεταφέρουμε στο πρόσωπο ό,τι μικρόβια έχει πάνω το τηλέφωνο.
Όσο αηδιαστικό και αν ακούγεται, τα smartphones θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα καθίσματα της τουαλέτας, όσον αφορά στα μικρόβια που κουβαλούν.
Το μέσο smartphone έχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια (ανά τετραγωνική ίντσα) από το κάθισμα τουαλέτας.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το πόσο καθαρά είναι τα smartphones των χρηστών και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και επικίνδυνα.
Ειδικά, αυτή την περίοδο, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη και τον κορωνοϊό, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην παίρνουμε αψήφιστα το θέμα της καθαριότητας.
Ωστόσο, πολλοί χρήστες δεν ξέρουν πώς να καθαρίζουν το τηλέφωνό τους σωστά και έτσι το αποφεύγουν για να μην χαλάσουν τη συσκευή.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε το smartphone σας αποτελεσματικά, ώστε να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό, τη γρίπη αλλά και από οποιαδήποτε άλλη μόλυνση.
Πώς να καθαρίσετε το smartphone σας;
Ύφασμα μικροϊνών: Αν θέλετε να καθαρίσετε την οθόνη του κινητού σας, επιλέξτε ένα νωπό πανί μικροϊνών αντί για χαρτοπετσέτες. Το ύφασμα αυτό δεν θα γρατζουνίσει την οθόνη σας, ενώ ταυτόχρονα θα απομακρύνει τα βακτήρια. Αυτή η μέθοδος δεν εξουδετερώνει τα βακτήρια, απλά τα διώχνει.
Τεχνολογίες καθαρισμού: Υπάρχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού στο εμπόριο, τα οποία είναι κατάλληλα για ηλεκτρονικές συσκευές και οθόνες. Αυτά τα προϊόντα «σκοτώνουν» τα μικρόβια και δεν βλάπτουν τη συσκευή.
Καθαρίστε με βαμβακερά νωπά υφάσματα τα δύσκολα σημεία, όπως την υποδοχή των ακουστικών ή την υποδοχή της κάρτας μνήμης.
UV φωτισμός: Για βαθύ καθαρισμό, τα προϊόντα, όπως το PhoneSoap, χρησιμοποιούν υπεριώδεις ακτινοβολίες για να σκοτώνουν τα μικροσκοπικά βακτήρια.
Αντιβακτηριακά μαντηλάκια: Τα μαντηλάκια είναι αρκετά αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των βακτηρίων. Ωστόσο, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε συνέχεια γιατί μπορεί περιέχουν βλαβερές ουσίες για την οθόνη.
Τι να αποφύγετε;
Σπρέι καθαρισμού παραθύρων: Μπορεί να νομίζετε ότι η οθόνη του smartphone μπορεί να καθαριστεί με τα καθαριστικά τζαμιών. Ωστόσο ορισμένες οθόνες μπορούν να χαλάσουν με αυτές τις χημικές ουσίες.
Χαρτί: Οι χαρτοπετσέτες μπορούν να γρατζουνίσουν τις εύθραυστες οθόνες smartphone.
Τρίψιμο με αλκοόλ / σπρέι: Το οινόπνευμα είναι κατάλληλο για απολύμανση, αλλά μπορεί να καταστρέψει τη συσκευή σας. Οι περισσότερες εταιρείες συνιστούν να αποφεύγετε αυτή τη μέθοδο καθαρισμού.
Προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης: Ένα σπρέι που υπόσχεται να σκοτώσει το 99% των βακτηρίων ακούγεται καλό, αλλά τα χημικά που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο smartphone σας.
Ξύδι: Ακόμα και αν αραιωθεί με νερό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οθόνη.
Αν θέλετε να αποφύγετε τον κορωνοϊό και οποιαδήποτε άλλα μόλυνση, καθαρίστε άμεσα τις συσκευές σας!
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια