Πόλεμο και όχι Εμφύλιο

ShutterStock
Γράφει η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά

Κανείς δεν αμφιβάλλει πια ότι ζούμε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, κλεισμένοι στα σπίτια μας και αναμένοντας την τελική έκβασή του. Από τη μία πλευρά η ιογενής Κίνα που διέσπειρε τον όλεθρο παγκοσμίως και τα Κράτη οπαδοί της πολιτειακής κουλτούρας της και από την άλλη η μοναδική υπερδύναμη στον Κόσμο που αντιμετωπίζει τον ιό ως παγκόσμια κοιτίδα της επιστημονικής γνώσης. Κάποιοι άλλοι αναμένουν να καρπωθούν και πάλι τον όλεθρο.

Κάθε Κράτος επιλέγει στρατόπεδο και κουλτούρα για τα παιδιά του στην μετά-ιό εποχή. Τα πεδία των μαχών έχουν ήδη διαμορφωθεί με εκατόμβες θυμάτων και την Κίνα και τη Ρωσία να σπεύδει προς βοήθεια με πακέτα φορτωμένα σε αεροπλάνα και επιτελικούς παράγοντες. Ο Πόλεμος μεταξύ φιλελεύθερης και αυταρχικής δημοκρατίας μαίνεται πλήρως για κάθε χώρα ξεχωριστά σε αναλογία με τη μεταπολεμική Ευρώπη του Β΄Π.Π. Πάντως κράτη που έζησαν το σιδηρούν παραπέτασμα, των κουπονιών και των διώξεων, της Ανατολικής Ευρώπης επιδεικνύουν μια άριστη συμπεριφορά τήρησης των μέτρων προστασίας του ιού Coronavirus.

Στην Ελλάδα ο πόλεμος διεξάγεται νικηφόρα προς το παρόν με κρούσματα 530 και θύματα 13 επί συνόλου πληθυσμού 10.724.599 (ΕΛΣΤΑΤ 2019). Όμως η χώρα εμφανίζεται διχασμένη επικίνδυνα ως προς τον ορθό τρόπο συμμετοχής σε αυτό τον πόλεμο. Η μία πλευρά λόγω ίσως φόβου της ευάλωτης κατάστασής τους ζητάει επιτακτικά πλήρη εγκλεισμό στο σπίτι, δελτία αγορών και ουρές σε super market και βενζινάδικα, κλείσιμο των συνόρων για τη διακοπή διαφυγής Ελλήνων στο εξωτερικό και απροσδιόριστο χρονικά εγκλεισμό στο σπίτι για την προστασία του κοινού καλού. Αυτό θα φέρει φυσικά και ζήτημα προστασίας περιουσιών και επιχειρήσεων σε άδειους δρόμους που θα κληθεί η Αστυνομία να εκτελέσει αρχικά και προφανώς λόγω έλλειψης φύλαξης όλων των πόλεων επί 24ώρου και ο Στρατός. Συλλήψεις των απείθαρχων αναμένονται φυσιολογικά και ευχόμαστε να μην έχουμε και συμπλοκές.

Η άλλη πλευρά εκτιμά τα μέτρα απολύτως ικανοποιητικά εκ του αποτελέσματος και αναμένει την τελική έκβαση του πολέμου. Με κυρίαρχη ιδεολογία το "Μένουμε Σπίτι" και την ατομική ευθύνη επιθυμεί τη δυνατότητα ελεύθερου περιπάτου και ατομικής σωματικής άσκησης όπως συμβαίνει ακόμα και στην στο "πεδίο μάχης" της Ιταλίας για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας. Αναμένει την πλήρη έναρξη του ψηφιακού σχολείου για τα παιδιά και την προσαρμογή τους στη νέα εποχή. Έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται μέσω της τηλεργασίας σε μια προσπάθεια στο τέλος αυτής της μάχης να μην υπάρχει μόνο καμμένη γη. Αντιλαμβάνεται πως η νέα ζωή μας δεν θα είναι ποτέ ίδια καθώς επιχειρήσεις έχουν ήδη διαλυθεί και επιθυμεί ένα καλύτερο αύριο μεταπολεμικά καλύτερο ακόμα και από το χθες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ηλικιακά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά των δύο πλευρών. Στο πρώτο κυριαρχεί η γενιά των ηλικιωμένων φυσιολογικά που τρομοκρατείται από την ιδέα προσβολής της από τον ιό καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων αυταρχικής φύσεως ενώ στην άλλη οι νεώτεροι που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη του μόνιμου εγκλεισμού τους στα σπίτια των περιορισμένων τετραγωνικών. Το μάρμαρο πληρώνουν όπως πάντα οι μικρότεροι που παραμένουν προς το παρόν αδρανείς στα σπίτια χωρίς δημόσια εκπαίδευση και με μέλλον αβέβαιο πια, χωρίς όνειρα.

Τα μέσα ενημέρωσης δυστυχώς θυμίζουν εποχές ΥΕΝΕΔ με πανηγύρια συνωστισμού του χθες, επαναλήψεις της προηγούμενης δεκαετίας, χτενισμένες παρουσιάστριες με κλειστά κομμωτήρια για το λαό, στημένα ρεπορτάζ συνωστισμού σε διόδια, παραλίες και δρόμους, έχοντας ήδη επιλέξει πλευρά του πολέμου. Πηχυαίοι τίτλοι παραπλάνησης υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε εφημερίδες καθημερινής έκδοσης για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη καθώς και τις πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει την ευτυχία μετά την 7η Ιουλίου 2019 να έχει αλλάξει από το λαοπλάνο Τσίπρα με τα νταούλια του, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει επιρρεπής σε ολοκληρωτικές λύσεις προστασίας του λαού που θυμίζουν άλλες εποχές. Με δεδομένη την υποστήριξή του στις χώρες που πλήττονται βαριά, όπως Ιταλία της Κίνας και Γαλλία του Μακρόν που έχρισε "εγκεφαλικά νεκρό" το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Ευρώπης, τα προγνωστικά είναι επικίνδυνα.

Σε κάθε περίπτωση πέρα από την πολιτική προστασία μας, την οικονομική προσαρμογή μας και κυρίως τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής μας και "μετα-πολεμικής" ευημερίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αυτού Εξοχότης Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχουν ακέραια την ευθύνη της εθνικής ενότητας και όχι της εμφύλιας αντιπαράθεσης των αντιδιαμετρικών απόψεων ορθής αντιμετώπισης του ιού στο έδαφος της Ελλάδας.

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και προσοχή για το καλό όλων μα, να μην μας βρει κανένας σεισμός και βγούμε όλοι έξω από τα σπίτια μας...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια