Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα τρία στάδια της δοκιμασίας


Του Κωνσταντίνου Κεραμιδά *

Η επιδημία-πανδημία του κορωνοϊού σαφώς πλήττει πολλούς ανθρώπους στις πιο πολλές χώρες επί γής, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο, ενώ πλήττεται η οικονομία διεθνώς και εθνικώς, δοκιμάζονται πολιτικά και υγειονομικά συστήματα, καθώς και συστήματα ελέγχου.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η μόλυνση εξαπλώνεται ταχέως, αποτελώντας σοβαρή και επικίνδυνη επιδήμια. Καλό και επιτακτικό είναι να εφαρμόζονται αυστηρώς τα μέτρα φυλάξεως και υγιεινής, ούτως ή άλλως πάντοτε, σε κάθε περίσταση και δή στην παρούσα, πολύ προσοχή και επιφύλαξη πάντοτε. Επί πλέον αποτελεί ευκαιρία μαθήσεως για σωστή φροντίδα της υγιεινής.

Τρία στάδια δοκιμασίας προκύπτουν, πρώτον πόσο θα διαρκέσει η επιδημία και τί θα υποστούμε, δεύτερον τί έπεται και τί θα υποστούμε εν συνεχεία και τρίτον και πιο ουσιώδες τί γίνεται και τί θα γίνει με την Εκκλησία και δή με την Θεία Λειτουργία-Θεία Κοινωνία.

Πολλά ακούγονται και γράφονται, πολλές φημολογίες, πολλές εικασίες και υποθέσεις. Θα ήταν ίσως συνετό να γίνει επεξεργασία σαν υπόθεση η απόδοση ευθύνης και ποινής στους αιτίους της επιδημίας, όπως στους πολέμους γίνεται με τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Το μόνον βέβαιον προς το παρόν είναι ότι πρόκειται για ταλαιπωρία όλο αυτό το πρόβλημα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει, τουλάχιστον, για κάμποσους μήνες. Ίσως όπως κάθε τι, έτσι και τούτο ας εκληφθεί για να αξιοποιηθεί ως δυνατότητα και εμπειρία για άσκηση σωματική-νοητική-ψυχική, για προσευχή, για εγκράτεια, για μελέτη, για περισυλλογή προσωπική, κοινωνική και πολιτική, καθώς και Εκκλησιαστική μαρτυρία.

Τα δύο πρώτα ζητήματα θα φανούν στην πορεία, βεβαίως καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τακτικές, την φροντίδα υγιεινής, ιδιωτικής και συλλογικής, την κατά το δυνατόν ορθή διαχείριση-χρήση της οικονομίας και του υγειονομικού συστήματος και από την πορεία των πραγμάτων διεθνώς. Πολύ πιθανόν πάντως είναι το ενδεχόμενο ότι θα επιφέρει βλάβη στην οικονομία αυτή η επιδημία, εθνικώς και διεθνώς.

Το τρίτο ζήτημα της Θείας Λειτουργίας είναι το πιο ουσιώδες. Η Εκκλησία πέρασε πολλά δεινά και δοκιμασίες, λοιμούς, λιμούς, πανδημίες-επιδημίες χειρότερες προς το παρόν από την παρούσα, διωγμούς, πολέμους και άλλα, ωστόσο ποτέ δεν διεκόπη, δεν έπαψε η Θεία Λειτουργία, ούτε καν επί τουρκοκρατίας. Το να γίνει διακοπή συνάξεων, ακολουθιών, δρωμένων και άλλων, αφού είναι απαραίτητο, είναι μετά θλίψεως επιτακτικό, ωστόσο η διακοπή Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας δεν έγινε ποτέ. Το ζήτημα της προτεραιότητος, δηλαδή το τί θέλουμε σαν προτεραιότητα, ακόμη μια φορά φαίνεται. Το παντοπωλείο, τα καταστήματα να είναι ανοικτά που και εκεί ελοχεύει κίνδυνος, ωστόσο η Εκκλησια αλειτούργητη. Στην Εκκλησία ακόμη και σε κάποιον έξω χώρο φέρ ειπείν στον αύλειο χώρο είναι δυνατόν να γίνει Θεία Λειτουργία, δίχως συνωστισμό, δηλαδή είναι εφικτό να ευρεθούν τρόποι για να γίνει Θεία Λειτουργία,αρκεί να τεθεί σαν προτεραιότητα. Ας εφαρμοστεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Ας επισημανθεί ότι Θεία Λειτουργία δια αντιπροσώπων δεν γίνεται, δεν είναι επί της ουσίας Λειτουργία, ούτε αντικαθίσταται από την προσευχή η Θεία Κοινωνία. Μέγα ζήτημα τί θα γίνει την Μεγάλη Εβδομαδα και δή την Ανάσταση.

Πρόσθετα ερωτήματα-προβλήματα αποτελούν, τί θα απογίνουν οι λαθρομετανάστες που έρχονται και διαμένουν στην χώρα και ευρύτερα στην Ευρώπη, είτε με την αποδοχή και την συμβολή του κράτους-των κρατών, είτε όχι, τί γίνεται με τις μετακινήσεις και τις εγκαταστάσεις αλλοδαπών στην ενδοχώρα; και δή τώρα με την απαγόρευση μετακινήσεως. Υφίστανται πολλές εκκρεμότητες, πολύ σοβαρές οι οποίες καλόν είναι να μην λησμονούνται και να μην παραμελούνται.

* Ο Κωνσταντίνος Κεραμιδάς είναι δημοσιογράφος.

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια