Κορωνοϊός: Ο πλανήτης μετρά τους νεκρούς του - 40.000 θύματα και 800.000 κρούσματα

AP Photos
Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο –σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ αυτών στην Ευρώπη– από την επιδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 19.20 σήμερα (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 40.057 θάνατοι, από τους οποίους οι 29.035 στην Ευρώπη. Με 12.428 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως. Ακολουθούν η Ισπανία (8.189) και η Κίνα, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019.

Επισήμως, τα κρούσματα ανέρχονται σε 803.645, πάνω από τα μισά εκ των οποίων στην Ευρώπη (440.928). Στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα κρούσματα είναι 172.071 (3.243 θάνατοι και στις δύο χώρες μαζί) και στην Ασία 108.421 (3.882 θάνατοι).

Αρνητικό ρεκόρ στην Ισπανία, συναγερμός στις ΗΠΑ, ελπίδα στην Ιταλία
Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη, μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται σε καραντίνα: η Ισπανία έσπασε σήμερα το ημερήσιο ρεκόρ των θανάτων, ενώ στις ΗΠΑ σημαίνει γενικός συναγερμός.

Ο απολογισμός της πανδημίας επιβαρύνθηκε σήμερα με περισσότερους από 38.000 θανάτους ανά τον κόσμο, η Ιταλία ξεπέρασε το φράγμα των 11.000 νεκρών, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων και 849 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε 24 ώρες στην Ισπανία.

Στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 8.189 νεκρούς, η Ισπανία απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό.

Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Παντού όπου μαίνεται η επιδημία, αναζητείται το σημείο κορύφωσης του ρυθμού των θανάτων, που θα αναγγείλει την αντιστροφή της τάσης και την αποσυμπίεση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία, χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, η καραντίνα αρχίζει να αποδίδει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά έως δέκα ημέρες, και στην συνέχεια, ευλόγως, στην καθοδική πορεία της μετάδοσης”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι.

Η Ιταλία τήρησε σήμερα το μεσημέρι σιγή ενός λεπτού, με τις σημαίες μεσίστιες, στην μνήμη των θυμάτων της επιδημίας και προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια