Φαίνεται πως ο κορωνοϊός θα προκαλέσει μεγάλο οικονομικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία και αυτό δείχνει η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου μέσα σε λίγες ημέρες.
Η «βουτιά» των διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά 10%, την Παρασκευή, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή μιας μεγάλης πτώσης καθώς οι τιμές κατέρρευσαν έως και 30% μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το άνοιγμα των αγορών την Κυριακή το απόγευμα.
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν επιθετικό πόλεμο τιμών το Σαββατοκύριακο, οδηγώντας το αργό στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Η Σαουδική Αραβία κήρυξε «πόλεμο» κατά της Ρωσίας στη διεθνή αγορά πετρελαίου, προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής, αλλά και στην παροχή τεράστιων εκπτώσεων στους πελάτες της Saudi Aramco, με στόχο να αυξήσει δυναμικά τα μερίδια αγοράς της, πρωτίστως εις βάρος των Ρώσων.
«Είναι πολύ σπάνιο μια κατάρρευση της ζήτησης να συμπέσει με μια αύξηση της προσφοράς», δήλωσε ο Bob McNally στην ομάδα ενέργειας της Rapidan. «Είναι ο πιο αργός συνδυασμός τιμών από τις αρχές της δεκαετίας του '30. Η κατάρρευση των τιμών μόλις ξεκίνησε».
Το πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, μειώθηκε από 45 δολάρια το βαρέλι σε 31,52 δολάρια το βαρέλι σε μία από τις μεγαλύτερες μονοήμερες πτώσεις της ιστορίας του.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν την απάντηση της Σαουδικής Αραβίας στην άρνηση των Ρώσων να εφαρμοσθεί η πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια από τα μέλη του και κατά 500.000 βαρέλια από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στο ΟΠΕΚ+.
Βεβαίως όλες αυτές οι εξελίξεις στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ξεκίνησαν από τη σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που δοκιμάζεται από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου παγκοσμίως και από τη στιγμή που κατεβάζει απότομα ταχύτητα έχοντας προσβληθεί από τον ιό, η αγορά πετρελαίου υποφέρει.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια