Solar Orbiter: Άρχισε το ταξίδι προς τον Ήλιο – Ποια είναι η αποστολή του


Η εκτόξευση έγινε του Solar Orbiter έγινε το πρωί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα και μεταξύ των στόχων της αποστολής είναι η φωτογράφιση των πόλων του Ήλιου για πρώτη φορά.

Το ταξίδι του προς τον Ήλιο προκειμένου να φωτογραφίσει για πρώτη φορά τις άγνωστες πολικές περιοχές, ξεκίνησε το σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Το Solar Orbiter θα μελετήσει την ηλιακή ατμόσφαιρα, τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο και τα ηλιακά μαγνητικά πεδία. Η αλληλεπίδραση του Ήλιου με τη Γη βρίσκεται αποτελεί επίσης αντικείμενο μελέτης.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαστημοσυσκευή με αποστολή να ρίξει φως στα μυστήρια του Ήλιου καθώς πριν ενάμιση χρόνο η NASA εκτόξευσε το Parker Solar Probeπου βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από το άστρο του πλανητικού μας συστήματος.

Η εκτόξευση έγινε το πρωί (περίπου στις 06:00 ώρα Ελλάδας) με ένα μεγάλο αμερικανικό πύραυλο Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το κατασκευής Airbus σκάφος κόστισε 1,5 δισ. ευρώ και ζυγίζει 1.800 κιλά.

Στόχος είναι να φτάσει σε απόσταση περίπου 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, έναντι μόνο 6,1 εκατ. χλμ. που θα φθάσει το Parker Solar Probe. Παρότι το Solar Orbiter θα μείνει σε μεγαλύτερη απόσταση, θα τραβήξει τις πρώτες εικόνες των πόλων του Ήλιου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα.

Μετά τη φωτογράφιση των πόλων οι επιστήμονες θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια