Έφυγε από τη ζωή ο εφευρέτης του «copy - paste»


Ο εφευρέτης του «copy - paste» δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, καθώς απεβίωσε τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 74 ετών. Ο λόγος για τον Λόρενς Τέσλερ.

Από τη ζωή έφυγε, σε ηλικία 74 ετών, ο εφευρέτης της πλέον δημοφιλούς εντολής στον «κόσμο» της πληροφορικής, αυτής της «copy-paste», δηλαδή της «αντιγραφής-επικόλλησης».

Ο λόγος για τον Λόρενς Τέσλερ, ο οποίος γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και ο οποίος εξέπνευσε τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου.

«Η εργάσιμη ημέρα έγινε πολύ πιο εύκολη, χάρη σ' αυτές τις επαναστατικές ιδέες. Ο Λάρι εξέπνευσε τη Δευτέρα. Σας παρακαλούμε ενωθείτε μαζί μας για να τιμήσουμε τη μνήμη του» ανακοίνωσε η εταιρεία Xerox, στην οποία πέρασε το μεγαλύτερος μέρος του εργασιακού του βίου.

Και πρόσθεσε: «Ο άλλοτε ερευνητής της Xerox είχε εφεύρει την εντολή “αποκοπή – αντιγραφή - επικόλληση”, την εντολή “εύρεση και αντικατάσταση” καθώς και πολλές άλλες εντολές».
Ο Τέσλερ ήταν πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας και ειδικευόταν στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων. Εργάστηκε για μία σειρά εταιρειών, όπως η Apple, η Amazon, η Yahoo, όπως και στο κέντρο έρευνας της Xerox.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα, τη δυνατότητα της «αποκοπής» και της «επικόλλησης» την εμπνεύστηκε από μια τεχνική, η οποία ήταν πολύ παλαιότερη σε σχέση με την εποχή της πληροφορικής. Δηλαδή από το να κόβει κανείς τμήματα τυπωμένων φράσεων και να τα τοποθετεί σε άλλη σειρά, χρησιμοποιώντας κόλλα ή σελοτέιπ.

Η εντολή της «αντιγραφής – επικόλλησης» έγινε ευρεία γνωστή χάρη στην Apple, η οποία την ενέταξε στον υπολογιστή «Lisa» το 1983 και στον υπολογιστή «Macintosh» την επόμενη χρονιά (1984).

«Ο Τέσλερ συνδύασε την εκπαίδευση στην επιστήμη της πληροφορικής με μια αντικουλτούρα κατά την οποία οι υπολογιστές έπρεπε να είναι για τους πάντες» τόνισε, από την πλευρά του, το Computer History Museum, αποτίνοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο εφευρέτη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια