Εξελίξεις καταιγιστικού χαρακτήρα έχουμε στα Βαλκάνια από τους Σέρβους, οι οποίοι με την παρότρυνση της Μόσχας ετοιμάζονται να ενσωματώσουν όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δίνει απάντηση στο αντίστοιχο αλβανικό με την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Με αφορμή την εθνική εορτή της πρώτης εξέγερσης των Σέρβων κατά του οθωμανικού ζυγού το 1804 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύσκεψη των πολιτικών ηγετών των Σέρβων από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος.
Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η κατάσταση στο Μαυροβούνιο μετά την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές κοινότητες ενώ εξετάστηκε και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Βοσνίας με την οποία αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska).
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπογράμμισε δε την ανάγκη ενημέρωσης των διεθνών οργανισμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Σερβία ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για την δημόσια γη ξεπεράστηκε η «κόκκινη γραμμή» και ανήγγειλε δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας. «Ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει. Θα ζητήσουμε την λαϊκή ετυμηγορία ώστε με δημοψήφισμα να καθοριστεί το καθεστώς της Σερβικής Δημοκρατίας» διεμήνυσε ο Ντόντικ.
Σημειώνεται ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, στις 6 Φεβρουαρίου, εξετάζοντας προσφυγή για την χρήση της δημόσιας αγροτικής γης στην Σερβική Δημοκρατία έκρινε ότι αυτή η γη αποτελεί περιουσία του κράτους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και όχι της διοικητικής οντότητας των Σέρβων (Republika Srpska). Η απόφαση αυτή εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς ηγέτες των Σέρβων ως προσπάθεια κατάργησης της Σερβικής Δημοκρατίας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια