Shutterstock |
Tο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης πρόγνωσης της υγείας, ακόμα και της πιθανότητας θανάτου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια! Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν δύο νέες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αναδεικνύουν τη σημασία των μικροβίων στο έντερο του ανθρώπου, θεωρώντας ότι μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα δεδομένα για το μέλλον του ακόμη και από τα γονίδια.
Η πρώτη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον υπολογιστικό βιολόγο Μπράντεν Τίρνεϊ, αφού επισκόπησε και αξιολόγησε 47 έρευνες αναφορικά με τη σχέση του συλλογικού γονιδιώματος του μικροβιώματος και 13 κοινών παθήσεων, όπως η υπέρταση, το άσθμα και η σχιζοφρένεια, διαπίστωσε ότι η συλλογική γενετική «υπογραφή» των εντερικών μικροβίων είναι κατά μέσο όρο 20% καλύτερη από εκείνη των γονιδίων για να διακρίνει κανείς έναν υγιή από έναν άρρωστο άνθρωπο.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικροβίωμα είναι 50% καλύτερο σε σχέση με τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος στο να προβλέψει αν κάποιος έχει καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Είναι ελπιδοφόρο ότι η επιστημονική κοινότητα πλησιάζει να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να αναπτύξουμε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες με βάση το μικροβίωμα. Είναι κάτι πλέον μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας» δήλωσε ο μικροβιολόγος Σάμιουελ Μίνοτ του Κέντρου Ερευνών «Φρεντ Χάτσινσον» για τον Καρκίνο, σύμφωνα με το «Science». Η δεύτερη μελέτη έγινε στη Φινλανδία και συσχέτισε το μικροβίωμα με τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας δείγματα κοπράνων που είχαν αναλυθεί προ δεκαπενταετίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα εντεροβακτηρίων (περιλαμβάνουν το E.coli και τη σαλμονέλα) έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ακόμα δεν είναι σαφές γιατί το μικροβίωμα σχετίζεται με τον θάνατο. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται πλέον ότι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα μικρόβια του εντέρου, αν θέλουν να βρουν νέους και ίσως καλύτερους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια