Sponsor

ATHENS WEATHER

Από τη Σαλαμίνα στα Ίμια


Το αξιόλογο περιοδικό «Εθνικές Επάλξεις» του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης στο τεύχος Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019 μας θυμίζει ότι φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Επίσης, μας θυμίζει και τη νικηφόρα για τους Έλληνες Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που έγινε την ίδια χρονιά, δηλαδή το 480 π.Χ.

Από τον Κωνσταντίνο Χολέβα

Από την εξαιρετική ανάλυση του ναυάρχου ε.α. Ιωάννη Παλούμπη για τον θρίαμβο των ενωμένων ελληνικών δυνάμεων κατά των υπερτέρων περσικών στο στενό της Σαλαμίνας (Σεπτέμβριος του 480 π.Χ.) μεταφέρω τις ακόλουθες, πάντα επίκαιρες επισημάνσεις. Οι παράγοντες της νίκης των Ελλήνων ήταν, μεταξύ άλλων:

«Η ανώτερη τακτική των Ελλήνων που βασιζόταν στην ελικτικότητα των ελαφρότερων τριήρων και στην εκπαίδευση των πληρωμάτων… Ο ζήλος και η ανδρεία όλων των Ελλήνων που αγωνίσθηκαν υπέρ βωμών και εστιών, εν αντιθέσει προς τους Πέρσες μαχητές που αισθάνονταν ότι διεξήγαγαν έναν επιθετικό πόλεμο, για τη ματαιοδοξία και μόνο, ενός ξένου προς αυτούς σκληρού ηγεμόνα. Είναι χαρακτηριστικός ο παιάνας που έψαλλαν τα ελληνικά πληρώματα πριν τη μάχη όπως τον διέσωσε ο Αισχύλος:

Ω, παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε πατρίδα
ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας,
θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων
νυν υπέρ πάντων αγών.
(Δηλαδή)
Εμπρός γιοι των Ελλήνων, ελευθερώστε την πατρίδα,
Ελευθερώστε τα παιδιά σας, τις γυναίκες σας,
Τους βωμούς των θεών των πατέρων σας
Και τους τάφους των προγόνων σας:
Τώρα είναι ο αγώνας για τα πάντα».

Από την ανάλυση και την παράθεση του παιάνος παρατηρούμε ότι οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες και οι υπόλοιποι Έλληνες, που κατατρόπωσαν τον Ξέρξη και έσωσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη από τον ασιατικό ζυγό, είχαν αγάπη στην πατρίδα, τιμούσαν την πατροπαράδοτη θρησκεία και τους ναούς, μεριμνούσαν για την ελευθερία των οικογενειών τους και εσέβοντο τους τάφους των προγόνων. Αυτά τα ιδανικά κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό επί αιώνες.

Όταν οι Έλληνες γνώρισαν την αλήθεια του Ευαγγελίου, προσήλθαν εκουσίως στον χριστιανισμό και έτσι δημιουργήθηκε η ελληνορθόδοξη παράδοση. Πίστη και πατρίδα οδήγησαν τους προγόνους μας στο ένδοξο 1821. Τα ιδανικά των Σαλαμινομάχων επιβίωσαν και καθοδήγησαν σε νίκες το έθνος μας.

Αυτά τα ιδανικά πρέπει να καλλιεργήσουμε και σήμερα στα παιδιά μας. Για να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους Σαλαμινομάχους, πρέπει να εξηγούμε στη νέα γενιά ότι οι Έλληνες αγωνίσθηκαν για την εθνική αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, η απαράδεκτη εθνική υποχώρηση που έγινε το 1996 στα Ίμια επέφερε το «γκριζάρισμα» δύο νησιών. Αν θέλουμε η νεολαία μας να έχει πρότυπο τη Σαλαμίνα και όχι τα Ίμια, ας δώσουμε έμφαση στην ελληνορθόδοξη παιδεία και στην προβολή της διαχρονικής συνέχειας του Ελληνισμού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια