Η Άγκυρα εισέβαλε στην Ιντλίμπ: Φάλαγγα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα μπήκε στην πόλη


Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ λέγοντας ότι «ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά», μια φράση που έλκει την «καταγωγή» της από την εισβολή στην Κύπρο, όπου τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδι με το συγκεκριμένο ρεφραίν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες και βίντεο με τεθωρακισμένα να εισέρχονται σε περιοχή, που, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η πόλη Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει διορία στον Μπασάρ Αλ Άσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Ιντλίμπ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, διαφορετικά θα αναλάμβανε στρατιωτική δράση.

Επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Με την ενέργειά του αυτή ο Τούρκος πρόεδρος θέτει ένα εκβιαστικό δίλημμα στην Μόσχα. Αν θέλει η Μόσχα να αποδώσει την Ιντλίμπ στην Δαμασκό θα πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον τουρκικών στρατευμάτων που σημαίνει ολική ρήξη με την Άγκυρα.

Η Μόσχα διαθέτει την δύναμη για να εξουδετερώσει  και σχετικά εύκολα τις τουρκικές δυνάμεις, αλλά θα κινδυνέψει να χάσει έναν σημαντικό γεωπολιτικό σύμμαχο με τον οποίο είχε καταφέρει να προκαλέσει «ρωγμές» στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα θα «ζυγίσει» τα υπέρ και τα κατά. Αξίζει η Ιντλίμπ την διαρραγή των γεωπολιτικών σχέσεων με την Τουρκία; Αν έρθει η ρήξη τότε το ΝΑΤΟ επανέρχεται και πάλι στην «πόρτα» της Ρωσίας.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια