Sponsor

ATHENS WEATHER

Αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη στις 15 Φεβρουαρίου

© NASA
Ο αστεροειδής 2002 PZ39 θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας στις 15 Φεβρουαρίου και οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του.

Στην στενή παρακολούθηση του αστεροειδή 2002 PZ39 έχει επικεντρωθεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, NASA, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Express, αφού ο διαστημικός βράχος αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας τις επόμενες ημέρες.

Ο αστεροειδής, ο οποίος κινείται με ταχύτητα 57.240 χιλιόμετρα την ώρα, εκτιμάται πως έχει μήκος από 440 έως 990 μέτρα και η κοντινή προσέγγιση στη Γη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφεραν πηγές της NASA στην Daily Express, «αν ένας βραχώδης μετεωρίτης μεγαλύτερος των 25 μέτρων αλλά μικρότερος του ενός χιλιομέτρου θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη, πιθανόν να δημιουργούσε ζημιά τοπικού μεγέθους στην περιοχή πρόσκρουσης. Πιστεύουμε πως οτιδήποτε μεγαλύτερο από ένα έως δύο χιλιόμετρα, θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις».

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 5,77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων αλλά παρά την μεγάλη κατά τα φαινόμενα απόσταση, οι επιστήμονες τον παρακολουθούν.

«Αφού οι τροχιές [τέτοιων αστεροειδών] συχνά συμπίπτουν με την τροχιά της Γης, συγκρούσεις με τέτοια αντικείμενα έχουν συμβεί στο παρελθόν και θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για την πιθανότητα μελλοντικών προσεγγίσεων. Φαίνεται απαραίτητο να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας να ανακαλύψουμε και να μελετήσουμε αυτά τα αντικείμενα, να κατηγοριοποιήσουμε τα μεγέθη τους, την σύνθεση τους και τη μορφή τους και να παρατηρούμε τις μελλοντικές τροχιές τους» δηλώνουν οι πηγές της NASA.

Αφού περάσει κοντά από τη Γη, ο 2002 PZ39 θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την Αφροδίτη, όπου αναμένεται να φτάσει στις 14 Ιουνίου του 2034. Ωστόσο, στις 25 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς θα πλησιάσει ξανά τη Γη.

Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από τους αστεροειδής

Σε ειδική αναφορά που έχει παραδοθεί στον Λευκό Οίκο το 2018, όσον αφορά τους αστεροειδής και τους διαστημικούς βράχους που οι τροχιές τους μπορεί να τους φέρει σε σύγκρουση με τη Γη, είχε σημειωθεί πως τέτοια αντικείμενα με ένα χιλιόμετρο μήκος «μπορούν να επιφέρουν ζημιά παγκόσμιας εμβέλειας».

«Μπορούν να δημιουργήσουν σεισμούς, τσουνάμι και άλλα δευτερεύοντα φαινόμενα που επεκτείνονται πολύ περισσότερο από την περιοχή όπου θα προσκρούσουν. Ένας αστεροειδής με μήκος 10 χιλιομέτρων, πιστεύουμε πως ήταν και η αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, όταν συγκρούστηκε με τη Γη, στη χερσόνησο Γιουκατάν, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια» ανέφερε η έκθεση.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια