Ο πλανήτης απειλείται με έλλειψη αντιβιοτικών: Άλλοι 100 θάνατοι λόγω κορωνοϊού μέσα σε μερικές ώρες! - Πάνω από 1.800 νέα κρούσματα


Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία και εκτιμήσεις από την πορεία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19 έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Πεκίνο, το 80% των μολυσμένων παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, ενώ τον Φεβρουάριο ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του Ιανουαρίου, είναι αισθητά μειωμένος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων, η εξάπλωση του ιού έχει αρχίσει να λαμβάνει φθίνουσα πορεία.

Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών παρέδωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία ξεκάθαρη εικόνα για τη «συμπεριφορά» του νέου κορωνοϊού COVID-19, επισημαίνοντας τα δύο στοιχεία που προαναφέραμε. Δηλαδή ότι το 80% των ασθενών παρουσιάζουν ήπια σημπτώματα και ότι τον Φεβρουάριο παρατηρείται μία μείωση των νέων κρουσμάτων.

Ωστόσο, το Πεκίνο και η αρμόδια υπηρεσία, δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί ότι θα συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία στον αριθμό των νέων κρουσμάτων ή ότι θα διατηρηθεί το υψηλό ποσοστό (80%) των ασθενών με ήπια συμπτώματα. «Είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί αν αυτή η φθίνουσα πορεία θα συνεχιστεί. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.΄

Προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή υποτροπή της επιδημίας, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει το ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής εκδήλωσης στην ασιατική χώρα. Το συνέδριο προϋποθέτει τη μετακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, γεγονός που, σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργούσε ένα ανεξέλεγκτο τοπίο και θα αύξανε θεαματικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Η απόφαση θα ληφθεί στις 24 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει η μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, με τις πιθανότητες να συγκλίνουν προς την αναβολή της συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Μαρτίου.
 
Θύμα της επιδημίας και ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ουχάν
 
Ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, υπέκυψε σήμερα, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Λιου Τζιμίνγκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ της Ουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε στις 10:30, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επιδημία απειλεί το παγκόσμιο απόθεμα αντιβιοτικών 

Ο πλανήτης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με έλλειψη αντιβιοτικών αν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στον εφοδιασμό της φαρμακευτικής βιομηχανίας εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός στην Κίνα δεν επιλυθούν σύντομα, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

Ο Γεργκ Βούτκε τόνισε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Πεκίνο ότι ο συγχρονισμός των προμηθειών στην Κίνα εμποδίζεται από το ξέσπασμα, το οποίο έχει επίσης προκαλέσει επίσης μεγάλες δυσχέρειες στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Βούτκε υπογράμμισε ότι πολλές εταιρείες βλέπουν να εξαντλούνται τα αποθέματα υλικών συσκευασίας που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις που συνδέονται με αβεβαιότητες ως προς το ελεγκτικό πλαίσιο.

Στους 1.886 οι νεκροί - 98 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο

Με αμείωτο ρυθμό εξακολουθεί να μεγαλώνει η λίστα θανάτου από την επιδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός COVID-19 στην Κίνα. Κατά το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα και ιδιαίτερα στην επαρχία Χουμπέι, όπου ξέσπασε η επιδημία, πριν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 30 χώρες ανά τον κόσμο και σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, όπου αναφέρθηκαν 93 νεκροί, οι 72 εκ των οποίων στη μεγαλούπολη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε ο COVID-19 τον Δεκέμβριο.

Σε όλη την επικράτεια, εντοπίστηκαν 1.886 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αριθμός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα μέχρι στιγμής σε 72.436.

Εκτός της Χουμπέι, οι κινεζικές αρχές κατέγραψαν τρεις θανάτους στην επαρχία Χενάν και από έναν θάνατο στις επαρχίες Χεμπέι και Χουνάν.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων πνευμονίας εκτός της Χουμπέι μειώθηκε για 14η συνεχόμενη ημέρα σε 79, ενώ την 3η Φεβρουαρίου για παράδειγμα είχαν καταγραφεί 890.

Αεροσκάφος παραλαμβάνει Καναδούς πολίτες από το Diamond Princess

Αεροσκάφος το οποίο μίσθωσε η καναδική κυβέρνηση αναχώρησε για την Ιαπωνία, προκειμένου να παραλάβει και να επαναπατρίσει τους Καναδούς που συγκαταλέγονται στους επιβάτες του Diamond Princess — του κρουαζιερόπλοιου που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη εστία του νέου κορωνοϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας — μετέδωσε το ιδιωτικό ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του καναδού ΥΠΕΞ Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε πως το αεροσκάφος θα έχει επιστρέψει στον Καναδά το απόγευμα της Τρίτης. Θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο καναδικής στρατιωτικής βάσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι επιβαίνοντες αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα.

Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια κάποιος εκπρόσωπος της καναδικής πρεσβείας στο Τόκιο για να σχολιάσει την πληροφορία.

Το Diamond Princess παραμένει σε καραντίνα από τις αρχές του μήνα στη Γιοκοχάμα. Οι επιβάτες — στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 3.711 επιβάτες και πλήρωμα όταν αποφασίστηκε η επιβολή του μέτρου — βρίσκονται υπό περιορισμό στις καμπίνες τους και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις σταδιακά. Η καραντίνα επιβλήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ένας ηλικιωμένος επιβάτης ο οποίος αποβιβάστηκε από το σκάφος στο Χονγκ Κονγκ είχε μολυνθεί από τον COVID-19.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια