Ψάχνοντας για μαύρες τρύπες: Ο εντυπωσιακός ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας NGC 1022


Το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, NASA, έδωσε στη δημοσιότητα μια καινούργια εικόνα του NGC 1022, ενός ραβδωτού σπειροειδή γαλαξία, στον αστερισμό Cetus,  περισσότερα από 60 εκατ. έτη φωτός από την πλανήτη Γη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ο NGC 1022 πήρε τον χαρακτηρισμό «ραβδωτός», εξαιτίας της «ράβδου» αστέρων στο κέντρο του, απ’ όπου ξεκινούν οι σπείρες του γαλαξία.

Ο γαλαξίας NGC 1022

«Μπορείτε μόλις να διακρίνετε την “ράβδο” αστέρων στο κέντρο του γαλαξία στην εικόνα, με τα σπειροειδή "χέρια" να ξεκινούν από τα άκρα της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της NASA. «Αυτή η “ράβδος” είναι λιγότερο προφανής απ’ όσο σε άλλους ραβδωτούς σπειροειδείς γαλαξίες και δίνει στο γαλαξία μια μάλλον “κοντόχοντρη” εμφάνιση, αλλά οι λωρίδες σκόνης που περιστρέφονται σε ολόκληρο το δίσκο εξασφαλίζουν πως δεν είναι λιγότερο όμορφος».

Η νέα εικόνα που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, συγκαταλέγεται στις προσπάθειες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) να μελετήσουν και να καταλάβουν καλύτερα τις πάντα μυστηριώδεις μαύρες τρύπες.

Ο γαλαξίας NGC 1022 και το υπερμεγέθες κέντρο του αρχικά ανακαλύφθηκαν από τον αστρονόμο Γουίλιαμ Χέρσελ, στις 10 Σεπτεμβρίου 1785, όπως αναφέρει το Sci News.

Δείτε τη φωτογραφία:

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια