Σκηνικό «πολέμου» στο Αιγαίο: Πρόβα κατάληψης εδαφών από τις ΤΕΔ


Συνεχίζουν το κρεσέντο της πολεμικής ετοιμότητάς τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που μπορεί να σημάνει πολλά το επόμενο διάστημα ειδικά στην Λιβύη, στην οποία οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό μαζί με τις αφίξεις Τουρκμένων ανταρτών από την Συρία.

Η Τουρκία διεξάγει 4ημέρη αποβατική άσκηση με την επωνυμία ”Μάρτυρας Fatih Yaşar”, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 20-24 Ιανουαρίου 2020.

“Στο πλαίσιο της άσκησης υλοποιείται πραγματική εκπαίδευση με χρήση όλων των όπλων στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ έχουμε  και χρήση αντιαεροπορικών όπλων με επιτυχία”, αναφέρει σε λιτή ανακοίνωση το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Οι απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για πιθανή δράση των τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη είναι γνωστή, μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Βερολίνο την Κυριακή, ενώ πριν λίγες ώρες γνωστοποιήθηκε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος πασχίζει για νέα σύνοδο τον Φεβρουάριο, ενδεικτικό της σοβαρότητας της καταστάσεως στην χώρα αυτή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα κρατάει “ζεστές” τις επίλεκτες δυνάμεις της, με ασκήσεις αποβατικού χαρακτήρα, ενώ υλοποιεί ταυτόχρονα και μια επίδειξη ισχύος σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, σύμφωνα με το σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα”.

Όλα αυτά, την στιγμή που η Γαλλία «φορτώνει» τις ελληνικές θάλασσες και με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, FS Dixmude. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα δέσει και στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για την ελληνο-γαλλική στρατιωτική συνεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να πάρει μέρος σε κοινές ασκήσεις των Γάλλων Πεζοναυτών (Fusiliers Marins) με κομάντο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο. Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κοινή άσκηση των Ελλήνων Πεζοναυτών με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες (US Marines), με την κωδική ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος».

Το «FS Dixmude» συνήθως μεταφέρει 350 άτομα ταξιαρχίας πεζικού, οχήματα αναγνώρισης AXM-10RC, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI, στρατιωτικά οχήματα VBL (παρόμοια με αυτά που έχει και ο Ελληνικός Στρατός), εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και μεταφορικά ελικόπτερα Super Puma. Για τις αμφίβιες επιχειρήσεις έχει ένα αποβατικό σκάφος EDAR και δύο CTM.

Βέβαια, οι Έλληνες Πεζοναύτες είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το ελικοπτεροφόρο του συγκεκριμένου τύπου, αφού δύο παρόμοια πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων – τύπου Mistral - διαθέτει το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου (τα NASSER και ANWAR EL SADAT), με τα οποία εκπαιδεύονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων «Μέδουσα», σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ως πολύ πιθανή ακόμα και κάποια πιθανή τουρκική μονομερή ενέργεια, ή ακόμα και την πιθανότητα “ατυχήματος’ σε  Αιγαίο και Α. Μεσόγειο,διότι αυτό ακριβώς θα βόλευε τους Τούρκους στο έπακρο.

Το σχέδιο της Άγκυρας είναι η ενεργοποίηση ουσιαστικά του τουρκικής εμπνεύσεως δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» με την έκδοση συνεχών NAVTEX, οι οποίες ήδη εκδίδονται από την Τουρκία, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε ετοιμότητα για κάθε πρόκληση.

Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων, εδώ και πολλά χρόνια αφορούν στρατιωτική επιχείρηση "απόβασης" σε κάποια τοποθεσία, ενδεικτικό του “αέρα” που “φυσάει” μέσα στα μυαλά των Τούρκων στρατηγών.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και ο στρατός ξηράς μας, βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2019, όταν είχαμε την πρώτη άσκηση με την επωνυμία “Γαλάζια πατρίδα”, θέλοντας να ξεκαθαρίσει στην τουρκική πλευρά, ότι η περιοχή αυτή του Αιγαίο μέχρι νότια της Κρήτης και όσο καλύπτει  η ελληνική ΑΟΖ, είναι ελληνική και δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιεσδήποτε προκλήσεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια