Του Γιάννη Σιδέρη
Ο κ. Μαρινάκης ήταν ο κατ' εξοχήν εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον συνέδεε με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Και δεν ήταν εχθρός μέσα από υπονοούμενα στο διαδίκτυο ή επιθέσεις εναντίον του μέσα από κομματικά και παρακομματικά Μέσα. Το ίδιο το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού τον είχε κατονομάσει, σε μια πρωτοφανή στα χρονικά ανακοίνωση - όπως δεν είθισται να εκφράζονται τα Γραφεία Τύπου των Πρωθυπουργών πουθενά στον δυτικό – τουλάχιστον - κόσμο.
Την Κυριακή ο Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο «ήμα», ιδιοκτησίας Μαρινάκη, καταγράφοντας μια ακόμη ήττα σε έναν αχρείαστο και παράλογο πόλεμο που μόνος του είχε ξεκινήσει. Ήταν συνέχεια της συνέντευξης στον ΣΚΑΙ, στον οποίο το κόμμα του είχε κηρύξει εμπάργκο, γιατί ο Σταθμός είχε μεταδώσει μια πληροφορία που σε δέκα ημέρες επιβεβαιώθηκε! Την ίδια στιγμή και η έτερη εφημερίδα του ομίλου ζει και βασιλεύει, παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την εξουσιαστική ευωχία και το νικητήριο ύφος του Καμμένου, ο οποίος κάποια στιγμή πόζαρε νομίζοντας ότι κρατάει ανά χείρας το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας.
Οι ανωτέρω επισημάνσεις δεν είναι αξιολογικές για τα αναφερόμενα ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Αφορούν μόνο την επικοινωνιακή πανωλεθρία και την συνακόλουθη – μια ακόμη - kolotoumba του ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκάζεται και δίνει συνεντεύξεις σε κανάλια και έντυπα που τα εχθρευόταν, και οι κομματικοί τα χαρακτήριζαν φορείς ψεύδους και τους δημοσιογράφους τους εξωνυμένους!.
Στην συνέντευξη: Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «όσα επιχειρεί με αφορμή την εκλογή ΠτΔ είναι αλλοπρόσαλλα και συνιστούν διασυρμό τόσο του αξιώματος, όσο και της διαδικασίας»! Αυτά τα λέει ο αρχηγός κόμματος που μετέβαλε τον θεσμό και τις συνταγματικές διαδικασίες, ως μοχλό για να ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση και να στείλει τη χώρα σε εκλογές! Μιλάει επίσης για διασυρμό, ο αρχηγός το κόμματος το οποίο (ομού μετά του συνεταίρου του Πάνου) ευτέλιζε αντιπάλους βουλευτές κατηγορώντας τους ότι χρηματίζονταν για να ψηφίσουν Πρόεδρο τον Στ. Δήμα!
Αν κάτι πάντως είναι αλλοπρόσαλλο, είναι η σύνδεση που επιχειρεί, την επανεκλογή Παυλόπουλουμε την αναγκαία εθνική συνεννόηση - πάλι καλά, υπενθυμίζουμε ότι ο Τζανακόπουλος είχε συνδέσει την εθνική ομοψυχία με βάση την συμπεριφορά της Αστυνομίας στους αντιεξουσιαστές.
Αυτός ο πολιτικός έρωτας του κ. Τσίπρα με τον κ. Παυλόπουλο είναι τόσο έντονος που και …αθώος να ήταν θα έμοιαζε ύποπτος. Είναι ο διττός στόχος που τον κινεί. Αφενός να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ (το ίδιο ήλπιζε και με τις Πρέσπες), αφετέρου να δείξει ότι συνδιεθύνει τη χώρα και ο Μητσοτάκης σέρνεται στις δικές του επιλογές. Όμως ακόμη και να προσανατολιζόταν ο Μητσοτάκης στον νυν Πρόεδρο, ο επιτακτικός και απόλυτος τόνος που χρησιμοποίησε στην συνέντευξη, θα απέτρεπε τον Πρωθυπουργό να συναινέσει. Η ερμηνεία της στάσης Τσίπρα κλείνει στο ότι αποσκοπεί να δημιουργήσει αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς η καραμανλική πτέρυγα (ό,τι και να σημαίνει αυτό) επιθυμεί τον Παυλόπουλο.
Εάν όμως υπάρξει μεν μια κάποια δυσθυμία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά όχι αναταραχή, θα έχει αποτύχει και σε αυτή την στόχευση. Θα του μένει πλέον να κάνει αντιπολίτευση μόνο με τα επιδόματα.
Παράλληλα ζητάει μετά την εκλογή Παυλόπουλου «σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία»!...
Δικαιούται να το ζητάει. Ο ίδιος είχε κάνει τρία. Το ένα μετά την κωλοτούμπα του μνημονίου, στο οποίο ζήτησε την στήριξη των αρχηγών σε αυτό. Του την έδωσαν και τον δέσμευσαν να μην κάνει εκλογές. Τους το υποσχέθηκε και… έκανε (τότε φέρεται η Γεννηματά να εκμυστηρεύτηκε στο περιβάλλον της «κάθε φορά που του δίνω το χέρι κοιτάω να δω μήπως… λείπουν δάχτυλα»!).
Το επόμενο ήταν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 15 (τη ΝΔ εκπροσώπησε ο Πλακιωτάκης, «με στόχο να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση». Το τρίτο το 2016 πάλι για το Μεταναστευτικό.
Φυσικά ήταν άνευ αντικειμένου γιατί το ασφαλιστικό ανήκει στα θέματα κυβερνητικής ατζέντας, ενώ στο προσφυγικό οι διαφορές χαώδεις. Για το Μακεδονικό όμως, που θα έπρεπε καθότι εθνικό θέμα, δεν έκανε συμβούλιο αρχηγών. Μόνο ενημέρωση κατά μόνας και εκ των υστέρων.
Κατά τα άλλα στην συνέντευξη παραδέχεται και όσα έχουμε πει για την σκοπιμότητα της απλής αναλογικής. Αποσκοπεί στο να βρίσκεται ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με κυβερνήσεις παντός καιρού: «Οι επόμενες εκλογές» λέει « θα γίνουν με απλή αναλογική. Και η επόμενη ημέρα θα βρει τη χώρα με μια προοδευτική κυβέρνηση».
Το εύχεται αλλά δεν το πιστεύει. Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι η επόμενη ημέρα θα βρει τη χώρα με νέες εκλογές.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια