Η Γερμανία ξυπνάει εφιάλτες...

Η Γερμανία με του φίλους που επιλέγει ξυπνάει εφιάλτες...


Του Κώστα Στούπα

Η Γερμανία τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί βήματα τα οποία την απομακρύνουν από την Ε.Ε. Ο ενεργειακός εναγκαλισμός με τη Ρωσία και ο κυνικός εναγκαλισμός με την Τουρκία αποτελούν σημάδια πώς η χώρα απομακρύνεται από κοινές ευρωπαϊκές αρχές και δεσμεύσεις που συνιστούν και την ουσία του ευρωπαϊκού οράματος…

Τούτο εγκυμονεί τεραστίων διαστάσεων ανατροπές καθώς το Ευρώ δημιουργήθηκε για να δεσμεύσει τη Γερμανία εντός της Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθούν γεωπολιτικές ανισορροπίες του παρελθόντος οι οποίες οδήγησαν στους δυο μεγάλους πολέμους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο δρόμος για τη γερμανική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άνοιξε μόνο όταν ο καγκελάριος Κολ απέσυρε τις αντιρρήσεις του για τη δημιουργία της ΟΝΕ και την καθιέρωση του ευρώ.

Η Bild αποκάλυψε πριν λίγες μέρες πως η απουσία της Ελλάδας από την γερμανική πρωτοβουλία ειρήνευσης στην Λιβύη ήταν αποτέλεσμα πιέσεων του Τούρκου προέδρου προς την καγκελάριο Μέρκελ.

Μια διεθνής συνάντηση, σαν αυτή που οργάνωσε το Βερολίνο, για την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη ειδικά με την παρουσία της Τουρκίας και της Ρωσίας μοιάζει με νουθεσίες προς το θύμα βιασμού να σταματήσει να οδύρεται και να τα βρει με τους βιαστές του.

Η προσπάθεια της Γερμανίας να ξεμπλέξει την Τουρκία από τις διενέξεις στις οποίες έχει περιέλθει με τις περισσότερες χώρες της περιοχής της, την απομακρύνει θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., κάτι που μετά το Brexit συνιστά πρόβλημα ταυτότητας για την Ένωση.

Η Ε.Ε. έχει λάβει σαφείς θέσεις σε σχέση με τις πειρατικές συμπεριφορές που εμφανίζει η Τουρκία στην περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου, στα πλαίσια των νεοθωμανικών "ονειρώξεων" της αυταρχικής κυβέρνησης Ερντογάν…

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφατα έχει λάβει τη θέση σε σχέση με το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης πως αυτό: "…παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη".

Το κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε. εκφράζει, επίσης, ρητώς την "αλληλεγγύη" της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία, της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου.

Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας".

Επίσης, η Ε.Ε. έχει καταδικάσει την Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία.

Οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο Ερντογάν που εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή με φιλοδοξίες "σουλτάνου" καταδεικνύουν την επιλογή της να βρίσκεται στον αντίποδα του πνεύματος και των αποφάσεων των οργάνων της Ε.Ε. και είναι φανερό πως αυτό ναρκοθετεί το μέλλον της Ένωσης.


Εν τω μεταξύ η απόκλιση των γερμανικών επιδιώξεων σε σχέση με τις επιδιώξεις του άλλου ισχυρού πυλώνα της Ε.Ε., της Γαλλίας, κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερη. Η Γερμανία φαίνεται πως συντονίζεται καλύτερα στο μήκος κύματος των συμφερόντων χωρών όπως η Τουρκία, η Ρωσία και ενδεχομένως η Ιταλία στη ΝΑ. Μεσόγειο, παρά των χωρών της υπόλοιπης Δυτικής Ευρώπης.

Τούτο ανασύρει μνήμες από τις γεωπολιτικές ισορροπίες ενός παρελθόντος που όλοι θέλουν να ξεχάσουν στην Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο συνολικότερα.

Με λίγα λόγια η Γερμανία ξυπνάει εφιάλτες…

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια