Η βόμβα του παγκόσμιου χρέους


Γράφει ο Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η ανακοίνωση βγήκε πριν από μερικές ημέρες και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομίας (IIF) ένας σύνδεσμος χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων που ενώθηκαν ως «απάντηση» στην κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μια νέας παγκόσμιας κρίσης λόγω της συνεχούς αύξησης του παγκόσμιου χρέους. Τα στοιχεία που έδωσε το IIF αφορούν το τέλος Σεπτεμβρίου 2019 και καταγράφουν το παγκόσμιο χρέος στο επίπεδο ρεκόρ των 253 τρισ. δολαρίων ή στο 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το IIF μάλιστα διατυπώνει την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2019 το χρέος θα ξεπεράσει τα 257 τρισ. δολάρια.
Αν ανατρέξει κάποιος στις αντίστοιχες ανακοινώσεις του IIF στο τέλος του 2018, θα δει ότι το χρέος ήταν 243 τρις και αντιστοιχούσε στο 317% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα χαμηλά επιτόκια και οι χαλαρές οικονομικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών δημιούργησαν συνθήκες που ευνοούν τη συνεχή διόγκωση του χρέους και απειλούν την παγκόσμια οικονομία με μια ανεξέλεγκτη οικονομική κρίση.

Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων εκμεταλλεύονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι εταιρίες ανά τον κόσμο προβαίνοντας σε συνεχείς εκδόσεις ομολόγων. Το εταιρικό χρέος καταρρίπτει αλλεπάλληλα ρεκόρ με κίνδυνο στο ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης να δημιουργηθούν συνθήκες όπου οι εταιρίες δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Πόσο μάλλον όταν αγορές και οικονομία διανύουν τον μεγαλύτερο ιστορικά κύκλο ευημερίας και ανόδου από την κρίση του 2008.

Τα χαμηλά επιτόκια έκαναν ελκυστικό τον δανεισμό με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις, εταιρίες και νοικοκυριά να δανείζονται με φρενήρεις ρυθμούς. Τα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι της τάξης του 300% του ΑΕΠ. Τα υψηλά επίπεδα δανεισμού αυξάνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας αν η διεθνής οικονομία περάσει σε μια φάση έστω ήπιας ύφεσης. Σε ένα τέτοιο σενάριο οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και το τραυματισμένο από την κρίση τραπεζικό σύστημα θα ήταν οδυνηρές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια