Κατέβηκε ο Γιάννης Βρούτσης από τον τρίτο πυλώνα;


Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Αν ήμουν συνταξιούχος θα έβλεπα φανατικά Αυτιά και θα έκανα εικόνισμα στον Γιάννη τον Βρούτση. Ο Γιάννης μοιράζει επιδόματα και αναδρομικά στους απόμαχους της ζωής. Να του δίνει ο Κύριος μέρες και να παίρνει χρόνια από εμάς της λέσχης των ανάλγητων. Όχι, η χώρα δεν κινδυνεύει να μην δώσει συντάξεις στο μέλλον. Κι ο τρίτος πυλώνας δεν χρειάζεται, είναι μία νεοφιλελεύθερη μπούρδα.

Προσωπικά διαφωνώ με όσους διαφωνούν με τα βοηθήματα προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απόλυτη ανάγκη και το τελευταίο ευρώ από ένα βοήθημα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι σωστό μια κυβέρνηση να αναλώνεται μόνο στην επιδοματική πολιτική. Τα επιδόματα δεν είναι λύση, δεν μπορούν να φέρουν ανάπτυξη. Ας μην ξεχνάμε ότι τα λεφτά που μοιράζει σήμερα ο κ. Βρούτσης δεν τα βγάζει από την τσέπη του για να τα δώσει στους συνταξιούχους. Είναι χρήματα που προέρχονται από άδικους φόρους, που «σκοτώνουν» την ανάπτυξη και στερούν πλούτο από την χώρα. Μπορούμε, λοιπόν, να αποδεχτούμε μια λογική επιδομάτων μόνο αν υπάρχει ένα σχέδιο για την μελλοντική κατάργησή τους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να υπογράφουμε ένα μόνιμο συμβόλαιο με την φτώχεια, αφού θα έχουμε αποδεχτεί ότι η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να είναι μακρινή μουσική σε αυτή την χώρα.

Ειδικά με το ασφαλιστικό έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις με τα όσα συμβαίνουν. Θα πρέπει η κυβέρνηση να μας πει αν έχει αλλάξει, έστω και στο ελάχιστο, η προεκλογική της θέση για τον τρίτο πυλώνα. Κι αν ναι, αν το νέο σχέδιο είναι βιώσιμο. Δεν έχει νόημα να μοιράζουν λεφτά που αύριο θα είναι υποχρεωμένοι να τα μαζέψουν πίσω. Ή να μας πουν ένα πρωί ότι θα χρειαστεί να επιβάλλουν έναν έκτακτο φόρο υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ασφαλιστικό είναι ένα δύσκολο θέμα που γίνεται ακόμη πιο δύσκολο σε συνδυασμό με το δημογραφικό. Κλωτσώντας το τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω δεν έχουμε αποτέλεσμα. Το αντίθετο, θα συναντήσουμε το ίδιο πρόβλημα σε χειρότερη μορφή στην συνέχεια. Επί Γιαννίτση υπήρχε η δικαιολογία ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος. Τον λογαριασμό τον πλήρωσαν τελικά αυτοί που συμμετείχαν στις τότε ογκώδεις διαδηλώσεις. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο κόσμος ψήφισε την φιλελεύθερη ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επειδή κατάλαβε ότι κάθε ευρώ που δίδεται χωρίς σχέδιο είναι χιλιάδες ευρώ που θα αφαιρεθούν αύριο από τα παιδιά μας.

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν ο κ. Βρούτσης βρήκε έναν ακόμη τρόπο για να κάνει χαρούμενους τους συνταξιούχους. Αλλά αν υπάρχει βιώσιμο σχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο υπουργός στην επόμενη παρουσία του στην φιλόξενη τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. Ναι, το κόμμα των συνταξιούχων θα μπορούσε να πάρει ακόμη και την κυβέρνηση. Σε ποια χώρα είναι το ζήτημα...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια