Προ των πυλών το πρώτο εμβόλιο σε χάπι κατά της γρίπης


Ένα εμβόλιο για τη γρίπη σε χάπι ίσως είναι προ των πυλών, καθώς ο κόσμος φαίνεται περισσότερο δεκτικός σε αυτή τη μορφή παρά στην ενέσιμη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές της φαρμακευτικής Vaxart και του πανεπιστημίου Stanford, οι εκδόσεις των εμβολίων σε χάπι κατασκευάζονται ταχύτερα και φθηνότερα από τα αντίστοιχα εμβόλια σε ενέσιμη μορφή, καθιστώντας τα πιο προσιτά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την κατασκευή ενός εμβολίου γρίπης που θα λαμβάνεται από το στόμα», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Δρ Ντέιβιντ Μακλουέιν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ειδικότερα, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές επέλεξαν 179 συμμετέχοντες, μεταξύ 18 και 49 ετών, από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.
Τα αποτελέσματα της έρευνας

Επιλέχθηκαν τυχαία είτε να λάβουν το χάπι είτε την ένεση είτε το πλασίμπο(εικονικό φάρμακο). Μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Απριλίου 2017, εκτέθηκαν στον ιό A/H1N1, μια από τις πιο συνήθης μορφές της γρίπης.

Όταν εξετάστηκαν για τον ιό, το 29% είχε λάβει το χάπι, το 35% την ένεση και το 48% το εικονικό χάπι.

Ο κίνδυνος να κολλήσουν το ιό μειώθηκε κατά 39% σε όσους έλαβαν το χάπι αντί του πλασίμπο, σε σχέση με τη μείωση 27% για όσους έκαναν την ένεση.

«Η γρίπη εξακολουθεί να είναι σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, επηρεάζοντας ανθρώπους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες ακόμη και θανάτους στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου», ανέφερε ο επικεφαλής της φαρμακευτικής Vaxart, σε δήλωσή του.

Δείτε το βίντεο:



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια