Ο μαφιόζος της περιοχής


Η Τουρκία είναι κράτος παρίας. Δεν θυμίζει κανονική, δημοκρατική χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Ποτέ δεν ήταν κανονική χώρα. Δεν θα μπορούσε να είναι, άλλωστε, αφού οφείλει την ύπαρξή της στις κακουργίες της και έχει οικοδομήσει το κράτος της πάνω στα οστά των λαών, των φυλών και των μειονοτήτων που έχει γενοκτονήσει.

Η ειδίκευση στη γενοκτονία είναι το βασικό ατού του τουρκικού κράτους - αδιάψευστος μάρτυρας για αυτό η Ιστορία, η οποία κατέγραψε τις γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και άλλων πληθυσμών που μακέλεψαν οι υπηρέτες του τουρκισμού.

Πάντα χαρακτήριζε την Τουρκία αυτό το στιλ του παραβατικού, του «νταή», του άρπαγα που πουλούσε τσαμπουκά στη γειτονιά - μέχρι να φανεί, φυσικά, κάποιος αποφασισμένος να βάλει τον μαφιόζο στη θέση του. Κι η Ελλάδα είναι σε θέση, έχει τις δυνάμεις αλλά και την εμπειρία να κινήσει τους κατάλληλους τροχούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό ώστε να ματαιωθούν τα όνειρα μεγαλείου που κάνει η γειτονική χώρα.

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν διάφοροι «ντελάληδες», εκούσιοι και ακούσιοι, της τουρκικής πολιτικής είναι ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί, αλλά και δεν θέλει να πράξει τα δέοντα σε βάρος της Τουρκίας επειδή εκείνη μπορεί να «αντεπιτεθεί» ανοίγοντας τις προσφυγικές και λαθρομεταναστευτικές στρόφιγγες και πλημμυρίζοντας τις ευρωπαϊκές πόλεις με ισλαμιστές εποίκους.

Αυτό το επιχείρημα είναι παιδαριώδες. Δυνάμεις με πολλαπλάσιες πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές δυνατότητες διαθέτουν πληθώρα επιλογών για την επιβολή αντιμέτρων σε περίπτωση που ο Ερντογάν ανοίξει τις πύλες της κολάσεως.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της. πρέπει να χαράξει μια νέα στρατηγική, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τον φόβο της πρόκλησης... δυσαρέσκειας στους Τούρκους. Η λέξη βέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις (χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της Ε.Ε. για την Τουρκία). Μπορούμε, επίσης, να θέσουμε πολλά ζητήματα στο ΝΑΤΟ για το κατά πόσον ένα μέλος της Συμμαχίας μπορεί να έχει τόσο στενές φιλίες με το Ιράν και να απειλεί να τινάξει στον αέρα την ειρήνη και την ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια