Του Σάκη Μουμτζή
Τα Άγραφα είναι ένας τόπος γεμάτος επαναστατικούς συμβολισμούς. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που δύο κοπέλες, ανέβηκαν στο οροπέδιο Καραμανώλη για να διαδηλώσουν με ένα βιολί και ένα σαξόφωνο κατά των αιολικών πάρκων.
Τον οικολογικό τους οίστρο τον συνόδευε το ιταλικό επαναστατικό τραγούδι bella ciao, που είναι ο ύμνος του κάθε ριζοσπάστη αριστερού, που έχει και έντονες οικολογικές ανησυχίες.
Εννοείται πως το όλο σκηνικό μόνον θυμηδία προκαλεί. Ούτε καν γραφικό είναι. Πάντως τα φιλοσυριζαϊκά sites πρόβαλλαν εντόνως την εικόνα των δύο νεανίδων, κάτι το αναμενόμενο.
Δυστυχώς, η οικολογία έχει καταντήσει να είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων. Πίσω από τις οικολογικές ανησυχίες κρύβεται το μένος κατά του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Πίσω από τις οικολογικές ανησυχίες κρύβεται το μίσος για την πρόοδο. Μάλιστα, πολλές φορές πίσω από οικολογικές ανησυχίες κρύβονται δόλια επιχειρηματικά συμφέροντα.
Με απλά λόγια η οικολογία έχει στρατευθεί στον χώρο της Αριστεράς. Μιλάμε δηλαδή για στρατευμένη οικολογία.
Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως αν ακούγαμε τους κάθε λογής οικολόγους που αντιτίθενται εξ επαγγέλματος σε όλα τα μεγάλα έργα, σήμερα θα ζούσαμε σε μια Ελλάδα μιζέριας και κακομοιριάς. Η καθημερινή ζωή μας θα ήταν δύσκολη. Ανυπόφορη.
Εδώ και πολύ καιρό, το οικολογικό κίνημα έχει ταχθεί κατά των αιολικών πάρκων. Δεν εξετάζω πόσα προβλήματα θα είχαν λυθεί στην ηλεκτροδότηση των νησιών, αν εγκαθίσταντο εκεί αιολικά πάρκα. Ούτε εξετάζω το γεγονός πως η Δανία παράγει κοντά στο 50% της ενέργειας από αιολικά πάρκα.
Προφανώς οι οικολόγοι δεν θέλουν να γίνουμε Δανία του Νότου.
Το εξοργιστικό σε αυτήν την αρνητική στάση τους είναι πως δεν τους απασχολεί καθόλου πως στην πατρίδα μας η ενέργεια παράγεται κυρίως με την χρήση λιγνίτη. ( Περίπου το 60%).
Άγνοια; Αφέλεια; Δόλος;
Δεν θέλω να πιστέψω πως τα δύο νεαρά κορίτσια ανέβηκαν στα Άγραφα για να υπερασπιστούν τον λιγνίτη. Σε αυτήν την ηλικία συγχωρείται ένας ρομαντισμός και μια αφέλεια.
Αλλά οι καθοδηγητές τους δεν ξέρουν; Δεν αντιλαμβάνονται πως ο περιορισμός των λιγνιτικών μονάδων κάπως θα πρέπει να αντικατασταθεί; Ποια εναλλακτική μορφή ενέργειας προτείνουν; Ποια η θέση τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα αιολικά πάρκα;
Ή μήπως λόγω των ιδεοληψιών τους προτιμούν το σκοτάδι από τα αιολικά πάρκα.
Είναι γεγονός πως ο φανατισμός σε μιαν ιδέα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποβλάκωση. Είναι γεγονός πως η άκριτη επανάληψη συνθημάτων, συσκοτίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Τα προβλήματα δεν λύνονται με συνθήματα. Λύνονται με προτάσεις και δουλειά.
Είναι γεγονός πως η δογματική εκφορά λόγου, μετά βεβαιότητος, οδηγεί σε σκοταδιστικές αντιλήψεις. Σε αντιλήψεις που αντιστρατεύονται την επιστήμη και την κοινή πείρα.
Δεν προβληματίζει τους οικολόγους και τους ριζοσπάστες αριστερούς το παράδειγμα της Δανίας. Το προσπερνούν γιατί καταρρίπτει τις θέσεις τους. Έχουν μπροστά τους μια πραγματικότητα, ενώ αυτοί ζουν στον κόσμο τους.
Οι δύο νεαρές κοπέλες, με τον ενθουσιασμό της ηλικίας τους έδεσαν την οικολογία με την επανάσταση. Έδωσαν στις απόψεις τους για τα αιολικά, ιδεολογικό πρόσημο.
Μας υπενθύμισαν και αυτές, εκεί ψηλά στα Άγραφα, πως στρατευμένη οικολογία, Αριστερά και σκοταδισμός, βαδίζουν χεράκι-χεράκι.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια