Το ''Rebrain Greece'' του Κυριάκου και η ημιτελής συμφωνία του Σούμπερτ...


Της Κρινιώς Καλογερίδου

Δεν πέρασε δα και τόσος καιρός, ώστε να ξεχάσουμε τα ''ανδραγαθήματα'' του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία. Δεν πέρασε τόσος καιρός, ώστε να ξεχάσουμε ότι επί ημερών του έγινε απόπειρα ακύρωσης στην Εκπαίδευση όλων όσων ενώνουν τον Ελληνισμό ανά τις χρονικές περιόδους.

Ότι ''με σφύρα και καλέμι'' η ιδεοληπτική λαίλαπα της ''Κυβερνώσας Αριστεράς'' - με σύμμαχο το αριστερό συναγέλασμα του ακροκεντρικού χώρου - προσπάθησε λυσσαλέα να επιβάλει την αποθρησκευτικοποίηση και την αποεθνικοποίηση στα σχολεία.

Προσπάθησε να κονιορτοποιήσει την πίστη των μαθητών στην ιστορική μας παράδοση και να γελοιοποιήσει την αριστεία βάζοντάς την στην κληρωτίδα για τους υποψήφιους σημαιοφόρους των σχολείων. Να τη γελοιοποιήσει, για να αναδείξει στη θέση της την ημιμάθεια και το πνεύμα της ''ήσσονος προσπάθειας''.

Ήθελε, μ' άλλα λόγια, η παρέα του Τσίπρα αγράμματους τους Έλληνες, ''tabula rasa'' - σαν τους νεο-αριστερούς αυλικούς και συμβούλους του αρχηγού τους - για να μπορούν να τους στρέψουν πιο εύκολα στη λαγνεία της εθελοδουλείας, αγνοώντας προφανώς οι ανιστόρητοι ότι και στον Μεσαίωνα ακόμα οι Δυτικοί πολεμούσαν το αντίστοιχο της σημερινής υποβάθμισης του ανθρώπου σε ζώο, στο όνομα του Αριστοτέλη...

Αγνοώντας πως απ' την εποχή του Κρο-Μανιόν ακόμα (του πρώιμου Homo sapiens που βρέθηκε στην περιοχή Cro-Magnon της Γαλλίας) οι ανθρώπινες ικανότητες ευδοκιμούν και εξελίσσονται χάρη στην εκπαίδευση, που έχει - κατά τον Αριστοτέλη - διαλεκτική σχέση με την αρετή και το ήθος.

Πάνω σ' αυτά τα ''νοητικά εργαλεία'' και την παράδοση της μάθησης στηρίχθηκε η πρόοδος της Ανθρωπότητας. Πάνω στη ''σοφιστικέ'' εργαλειοθήκη στηρίχθηκε κάθε καινοτομία, που έκανε τον ''Άνθρωπο του Κρο-Μανιόν'' να υπερέχει έναντι του γνωστού μας ''Ανθρώπου του Νεάντερταλ''.

Και η υπεροχή αυτή σήμαινε πρόοδο επιστημονική και απελευθέρωση απ' τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ιδεοληψιών, των προλήψεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων που κυοφορούσαν σκοταδισμό και μόνο.

Η απελευθέρωση του ανθρώπου απ' όλα αυτά οδήγησε στην αστική δημοκρατία, μετά το ισοπεδωτικό γκρέμισμα της τυραννίας, που είχε ερείσματα στον λαϊκισμό και την αγραμματοσύνη.

Απ' τον χαλασμό των ερεισμάτων αυτών γεννήθηκε η δίψα για μάθηση και αριστεία. Η δίψα να είσαι αυτεξούσιος στο μυαλό και την ψυχή, προικισμένος με την αρετή της Φρόνησης και την αρετή της Σοφίας.

Με την έννοια αυτή, η λέξη ''Αριστεία'' σημαίνει να είσαι αληθινός Άνθρωπος, να θρώσκεις άνω, στον Δημιουργό σου. Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα-πάθος της ύπαρξης πολλών νέων που έχουν φύγει για σπουδές στο εξωτερικό, αναγκασμένοι απ' την κατάλυση των πάντων στην Ελλάδα κατά τα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πολυμορφικής απαξίωσης των αξιών και των ιδανικών.

Των νέων που έφυγαν πιεσμένοι απ' την ιδεοληπτική λαίλαπα της ''Κυβερνώσας Αριστεράς'', η οποία με φτωχή επιχειρηματολογία προσπάθησε να δικαιολογήσει το έγκλημα που διέπραξε σε βάρος της αριστείας βάζοντας σε πλειστηριασμό - μέσω κλήρωσης - το σύμβολο της πατρίδας και του έθνους μας, τη σημαία.

Ήρθε ωστόσο το πλήρωμα του χρόνου και περάσαμε - δια των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 - απ' τους ιδεοληπτικούς λαφυραγωγούς των αξιών μας στους νεοφώτιστους κυβερνήτες του σήμερα, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την ανοιχτή πληγή της κοινωνίας και της οικονομίας μας, η οποία προκλήθηκε απ' την μαζική φυγή καταρτισμένων νέων ανθρώπων (στην πλειοψηφία τους αριστούχων) στο εξωτερικό.

Κάθε προσπάθεια φυσικά είναι καλοδεχούμενη όταν διαμορφώνει νέες συνθήκες και προοπτικές λύσης του προβλήματος της μαζικής φυγής εγκεφάλων (Brain Drain) από την Ελλάδα. Αρκεί να αποδειχθούν οι ψηφισμένες πλέον απ' το Κοινοβούλιο προτάσεις (που παρουσιάστηκαν ως πρωτοβουλία ''REBRAINGREECE - Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας''), εφαρμόσιμες...

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δια στόματος του εμπνευστή του προγράμματος υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, είναι ότι το ''Rebrain Greece'' αποτελεί έναν Μηχανισμό Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, στα πρότυπα των ψηφιακών-ηλεκτρονικών κρατικών φορέων ''ΕΡΓΑΝΗ'' 1 και 2, της ψηφιακής σύνταξης ''ΑΤΛΑΣ'' και του φορέα κοινωνικής ασφάλισης ''ΕΦΚΑ''. Είναι, επίσης, ευρωπαϊκού επιπέδου και ''ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής για τη δημιουργική και συλλογική αξιοποίηση των δεδομένων της αγοράς εργασίας και όχι μόνο...

Ενημερωτικά να σας πω ότι ''ως θεσμικός φορέας, το Rebrain Greece'' θα έχει τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα'' και ''θα είναι ένας συμβουλευτικός, ευέλικτος και χωρίς κόστος θεσμός στο Υπουργείο Εργασίας, με στελέχη που δε θα αμείβονται, καθώς θα δραστηριοποιούνται - παράλληλα με τα καθήκοντά τους - στο Υπουργείο Εργασίας''.

Καλά και άγια όλα αυτά τα θεωρητικά, αλλά εδώ προκύπτουν συγκεκριμένα ζητήματα για όποιον θέλει να εξετάσει εμπεριστατωμένα το θέμα αντιμετώπισης του σύγχρονου κοινωνικού φαινομένου του Brain Drain αποστασιοποιημένος απ' τις κομματικές παρωπίδες του.

Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι προτάσεις, που ακούστηκαν εύηχες για τον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων του εξωτερικού απ τον υπουργό Εργασίας, θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές, έωλες, γιατί δεν ανταποκρίνονται ευρέως στους λόγους, τις αιτίες μετανάστευσης των περισσότερων νέων μας στο εξωτερικό, αφού επικεντρώνονται μόνο στο οικονομικό σκέλος.

Εστιάζουν αποκλειστικά δηλαδή στην οικονομική αμοιβή, τη στιγμή που υπήρχαν και άλλοι, επιπρόσθετοι λόγοι για τη φυγή αυτή, όπως ο άμετρος κομματισμός, η χωρίς όρια αναξιοκρατία, η μάστιγα της υπερφορολόγησης, η αναποτελεσματική οικονομική πολιτική κλπ.

Το γεγονός και μόνο αυτό αποδυναμώνει την βαρύγδουπη εξαγγελία της κυβέρνησης, που στηρίζεται ουσιαστικά σε τέσσερις δράσεις του Rebrain Greece εκ των οποίων αμφισβητούνται ήδη οι τρεις τελευταίες, ήτοι: 2. Η Σύσταση φορέα Rebrain Greece με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με μη Κερδοσκοπικό Χαρακτήρα κλπ., 3. Η ανάπτυξη πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και ενσωματωμένα δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων, και ‟

” 4. Το ''Σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας'', που θα περιλαμβάνει ''έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημοσίων πολιτικών για την αγορά εργασίας'', με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών απεικόνισης δεδομένων και επί τη βάσει των αρχών της συλλογικής νοημοσύνης.

Και αμφισβητούνται γιατί συνιστούν, πράγματι, μεγάλες ευκαιρίες οι παραπάνω για τους νέους... Πλην όμως, όχι για τους νεαρούς ''εγκεφάλους'' που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό για να ορθοποδήσουν και να εξελιχθούν, αλλά για τους ημετέρους, για τους αργόμισθους του κομματικού στρατού, τους νέους της νομενκλατούρας της ΝΔ, αυτή τη φορά, κοινώς τη νεαρή πελατεία της κομματοκρατίας!!!.. Τι είχες ''Γιάννη'' (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), τι είχα πάντα, δηλαδή...

Γιατί είναι να γελάει και να κλαίει κανείς με το επιχείρημα του Υπουργείου Εργασίας ότι θα φτιάξει πλατφόρμα Rebrain Greece εργασίας για να παρακολουθεί τη διεθνή αγορά (η οποία απασχολεί, μεταξύ άλλων, και τους 500 δικούς μας αρίστους που θέλουμε να πάρουμε πίσω) και την εγχώρια, προκειμένου να εφοδιάζει με στελέχη της πρώτης ( τους 500 Έλληνες ''εγκεφάλους) τη δεύτερη.

Κι αυτό τη στιγμή, άκουσον άκουσον, που υπάρχουν πλήθος άλλες ιδιωτικές πλατφόρμες οι οποίες κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που θα κάνει η του Βρούτση κρατική, φέρνοντας σ' επαφή τους εργοδότες των επιχειρήσεων με τους εργαζομένους!..

Ιδιοφυΐα; Μάλλον μια τρύπα στο νερό, θα έλεγα... Με λίγα λόγια, για να μην το πολυκουράζουμε το πράγμα, είναι δώρον άδωρον το εφεύρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού για να αποκαταστήσει τους διωγμένους αρίστους του Αλέξη, τους κλείνει το στόμα με Κυριακόχορτο 3.000 ευρώ μηνιαίως και πέραν τούτου ουδέν.

Άρα ''επενδύει'' στην... ''μαύρη τρύπα του όζοντος'' του ελληνικού δημοσίου. Κοινώς, στο γραφειοκρατικό ελληνικό κράτος που δεν μπορεί να λειτουργήσει με ανθρώπινο πρόσωπο ούτε στις δομές υγείας του ΙΚΑ...

Ως εκ τούτου, με έωλες τις πιο ουσιώδεις δράσεις (τις τρεις τελευταίες), η μόνη θετική είναι η εισήγηση-εξαγγελία, που έχει καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα, εν είδει εξωφύλλου βιβλίου... (1. Δράση ''Ελλάδα Ξανά'' με το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησής τους [70 τοις εκατό] και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3000 ευρώ, με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση)...

Ό,τι λέγαμε εξαρχής, δηλαδή: Η κυβέρνηση εστιάζει αποκλειστικά στο οικονομικό μέρος ( το δέλεαρ των 3000 ευρώ, τουλάχιστον, μηνιαία), ενώ αφήνει ακάλυπτα όλα τα άλλα που προαναφέραμε...

Που πάει να πει ότι ακολουθεί τον εύκολο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι προβάλει θριαμβικά έναν ημιτελή σχεδιασμό - ο οποίος έχει υπερψηφιστεί στη Βουλή - για λύση, χωρίς να τον καλομελετήσει και να τον ολοκληρώσει σε όλες τις παραμέτρους του.

Και το κάνει αυτό, ασφαλώς, προς άγραν των αφελών ψηφοφόρων της που αναμένουν και θα αναμένουν για πολύ την ευδοκίμηση του Rebrain Greece του Κυριάκου, μέχρι να πάρουν είδηση και αυτοί ότι η ημιτελής συμφωνία του, δε διαφέρει σε τίποτα απ' την ημιτελή συμφωνία του Σούμπερτ...

''Κρινιώ Καλογερίδου'' (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια