Μην υποτιμάτε τη λαϊκή βούληση

Photo: AP
Ο θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον και των Συντηρητικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καταποντισμός των Εργατικών του ακροαριστερού εξτρεμιστή Κόρμπιν και η παταγώδης αποτυχία των δυνάμεων που προσπαθούσαν να αποτρέψουν το Brexit ήταν επαναλήψεις του ίδιου μαθήματος: Αποτελεί μοιραίο λάθος για τους πολιτικούς να θεωρούν εαυτούς αυθεντίες, να περιφρονούν, δίχως να εξετάζουν, την αντίθετη άποψη και να κοιτούν αφ’ υψηλού τους λαούς, νομίζοντας ότι έχουν να κάνουν με αδαείς, αμόρφωτους, «αξιοθρήνητους» (όπως αποκαλούσε η Χίλαρι Κλίντον τους ψηφοφόρους του Τραμπ). Ο ιδρυματισμός της πολιτικής ισχύος και ειδικότερα της εξουσίας οδηγεί μόνο στον γκρεμό. Και ο Κόρμπιν αλλά και οι φιλογερμανικές εντός Βρετανίας δυνάμεις, που ήθελαν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για το Brexit, νόμιζαν ότι ήταν σε θέση να επιβάλουν την ιδιότυπη δικτατορία της μίας άποψης. 

Αυτό το καθεστώς προσπαθεί να ελέγξει ολόκληρα κράτη, με την προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης, των δυνατοτήτων και των αξιολογικών κριτηρίων των λαών.

Υποτίθεται ότι οι ψηφοφόροι δεν ξέρουν καλά τα συμφέροντά τους, επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις και τους κατάλληλους τίτλους... σπουδών, και πως τα συμφέροντα των πολλών μπορούν να τα κατανοήσουν μόνο οι ορθοπολιτικοί υπάλληλοι των Γερμανών, του Τζορτζ Σόρος, οι κάτοχοι βιοτεχνιών... ανθρωπισμού (βλ. ΜΚΟ), οι σνομπ μιντιάρχες και οι ακροαριστεροί που ανακάλυψαν στην Ε.Ε. τη φυσική διάδοχο της ΕΣΣΔ.

Από την ημέρα που οι βρετανικές κάλπες απεφάνθησαν Brexit έως την Πέμπτη, οπότε ο αγγλικός λαός υπερψήφισε τον Μπόρις Τζόνσον, όλοι οι «συστημικοί» προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ο Τζόνσον θα καταποντιστεί, η αξία της λίρας θα μηδενιστεί και οι Βρετανοί θα τρέξουν ικέτες στη Γερμανία και θα ζητήσουν συγγνώμη από την Aνγκελα Μέρκελ.

Ο προπαγανδιστικός βομβαρδισμός των ΜΜΕ και οι βαρύγδουπες (αλλά στην ουσία τους ανόητες) αναλύσεις των «ειδικών» όχι μόνο διαψεύστηκαν από τα πράγματα, αλλά έφεραν τα ακριβώς αντίθετα -από τα προσδοκώμενα- αποτελέσματα.

Γι' αυτό κανείς δεν πρέπει να κάνει το σφάλμα να υποτιμήσει τη λαϊκή βούληση.

Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήθελε εξωφρενικά πράγματα, αλλά τα αυτονόητα, με τα οποία συμφωνούσε ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά και γνώριζε το επιτελείο που καθόριζε την προεκλογική τακτική του Συντηρητικού Κόμματος. Οι Βρετανοί ήθελαν να εκτελεστεί η εντολή που έδωσαν για Brexit με το δημοψήφισμα του 2016, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και να παταχθούν οι εγκληματικές συμμορίες που επιβάλλουν τον δικό τους «νόμο» σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το μάθημα που έδωσαν οι πολίτες της Βρετανίας στους πολιτικούς τους πρέπει να το πάρουν και οι δικοί μας, διότι πλησιάζει η ώρα τους να... εξεταστούν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια