Επειγόντως εθνική γραμμή καθώς πλησιάζουμε στα μη αναστρέψιμα

Eurokinissi
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Η  «διεθνής τάξη» βρίσκεται σε πρωτοφανή αταξία. Προφανώς, ακόμα  δεν έχε γίνει κατανοητό από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ότι τα ζητήματα  εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας είναι  τόσο σύνθετα πλέον, ώστε  χωρίς  πολιτική συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ  κυβερνώντων και αντιπολίτευσης, η Ελλάδα θα υποστεί σοβαρές απώλειες με αντίπαλο την Τουρκία.

Για την ώρα, με ευθύνη όλων, η συνεργασία δεν είναι δυνατή και συνεπώς εθνική στρατηγική και πολιτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των διαγραφόμενων κινδύνων δεν υφίστανται. Η κυβέρνηση παρ’ ότι σε αμηχανία και βαθιά ανησυχία εξαιτίας του τουρκικού «κρεσέντο», δείχνει να πιστεύει ότι μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της, με τις δικές της διεθνείς «επαφές».

Η δε αντιπολίτευση, αξιωματική και ελάσσων, προχειρολογεί και ασκεί επιδερμικές κριτικές σε επιμέρους κινήσεις των κυβερνώντων. Πάνω και έξω από όλα  αυτά, γύρω απ’ την Ελλάδα, κλονίζονται, αμφισβητούνται ή και ακυρώνονται, οι «ισορροπίες» εβδομήντα μεταπολεμικών χρόνων, οι οποίες όριζαν στη Δύση ,και βεβαίως και στην περιοχή μας, τη διεθνή «τάξη», υπό την «εγγύηση» των πανίσχυρων ΗΠΑ . Όλα παίζονται τώρα στη βάση νέων δεδομένων και συσχετισμών δυνάμεων ,οι «παίκτες» έγιναν πολλοί στο διεθνές περιβάλλον μας, οι Δυτικοί «ψάχνονται», οι Κινέζοι  δυναμώνουν, οι Ρώσοι «κατηφορίζουν» στη Μεσόγειο και η Τουρκία ασκεί ωμά «πολιτικές ισχύος» απέναντι στην Ελλάδα με ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Σ΄ αυτό το ζοφερό σκηνικό, η θέση της χώρας μας, και της άοπλης Κύπρου είναι σήμερα  εξαιρετικά δυσχερής. Το «φωνάζουν» αυτό οι πρόσφατες εξελίξεις. Κι όμως, οι πολιτικές «ελίτ»στην Αθήνα, διαβάζουν παλιούς «οδηγούς» για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, χρησιμοποιούν παρωχημένο πολιτικό λεξιλόγιο ,δεν αναζητούν νέες πολιτικές, κρατούν αναπάντητο το αίτημα για χάραξη εθνικής στρατηγικής  και εκλιπαρούν εταίρους και συμμάχους για «αλληλεγγύη». Οι  συμπεριφορές τους  φουντώνουν τις ανησυχίες των πολιτών. Είναι φανερό, ότι αν αυτά δεν αλλάξουν ΤΩΡΑ, η θέση της χώρας μας θα χειροτερέψει και  αναπόφευκτα θα οδηγηθεί προσεχώς σε μια γεωπολιτική συρρίκνωση που δεν θα είναι αναστρέψιμη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια