Η ενημέρωση για τους κινδύνους της υψηλής LDL χοληστερόλης μπορεί να σώσει ζωές

Shutterstock
Της Ανθής Αγγελοπούλου

«Η έγκαιρη διάγνωση είναι πρόληψη, είναι δύναμη. Είμαστε τυχεροί που ζούμε αυτή την εποχή που η επιστήμη έχει κάνει τόσο μεγάλα βήματα γιατί οι γιαγιάδες και παππούδες μας δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες. Ως εκ τούτου έχουμε στα χέρια μας εργαλεία που δεν είχαν οι παλαιότεροι για αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα υγείας μας. Το πρόβλημά μας όμως είναι ότι δεν ακούμε το γιατρό. Κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα και τελικά αυτό είναι το τραγικό λάθος μας» επεσήμανε ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Κόκλας με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της συνέχισης της εκστρατείας ενημέρωσης της Amgen Hellas “LDL ALERΤ”, μία πρωτοβουλία που γίνεται με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία “LDL Greece”, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης.

Ο κ. Κόκλας ασθενής και ο ίδιος έφτασε όπως είπε να κινδυνεύσει σοβαρά καθώς έκανε ακριβώς το ίδιο λάθος που κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με υψηλή χοληστερόλη. «Πρέπει να αποδεχθούμε το πρόβλημά μας και να μεταδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης σε όλους του ανθρώπους για να σωθούν ζωές τόνισε ο κ. Κόκλας και συμπλήρωσε. «Δεν είναι τραγικό είναι απλά θέμα αλλαγής κουλτούρας».

Στόχος της εκστρατείας LDL ALERT είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και αποφυγή καρδιαγγειακών συμβάντων.

Ο κ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, τονίζει ότι η υψηλή LDL χοληστερόλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ενημέρωση και η πρόληψη μπορούν να αποτρέψουν τη μετατροπή ενός χρόνιου ασυμπτωματικού νοσήματος σε επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περιστατικά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις ξεπερνούν εκείνα από καρκίνο, με περισσότερους από 32 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο. Από αυτούς, 1 στους 3, είναι πιθανό να υποστεί δεύτερο επεισόδιο στο μέλλον. Ειδικά στην Ελλάδα, περίπου 3.000.000 άτομα έχουν υπερχοληστερολαιμία, ενώ 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά συμβαίνουν ετησίως.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια