Αποκάλυψη “βόμβα”: Ο Ερντογάν προστάτευε τον αρχηγό του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι


Στην αποκάλυψη ότι ο Ερντογάν είχε ισχυρούς δεσμούς με τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, προβαίνουν δύο πηγές, μία εβδομάδα μετά την εξόντωσή του.

Συγκεκριμένα, την αποκάλυψη κάνουν το Κέντρο Κουρδικών Στρατηγικών Μελετών και ο Ντέιβιντ Φίλιπς, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σήμερα επικεφαλής του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και των Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι επαφές με Τούρκους αξιωματούχους

Ειδικότερα, το Κέντρο Κουρδικών Στρατηγικών Μελετών αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής του τουρκικού καθεστώτος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ισχυρούς δεσμούς με τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘Ισλαμικό κράτος’, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι μέχρι το θάνατό του, σύμφωνα με το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, SANA που αναμεταδίδει το «Βαλκανικό Περισκόπιο».

Το Κέντρο επεσήμανε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα τις μόνιμες επαφές μεταξύ του Αλ Μπαγκντάντι και του επικεφαλής της Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας ότι ο Φιντάν και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων, συνταξιούχος συνταγματάρχης Κεμάλ Ασκίν Ταν, ήταν, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, μέρος των μόνιμων επαφών με τον Μπαγκντάντι μέχρι τις τελευταίες ημέρες της παρουσίας του στο τουρκμενιστάνικο χωριό Παρίσα κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Το Κέντρο επισημαίνει στην έκθεσή του τη μεγάλη υποστήριξη που παρείχε το τουρκικό καθεστώς στην τρομοκρατική οργάνωση «Daesh» από την αρχή της κρίσης στη Συρία.

Η μελέτη αναφέρει ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MİT) που συνδέεται άμεσα με τον Ερντογάν, ερχόταν σε επαφή με τον Αλ Μπαγκντάντι και ήταν υπεύθυνη για την εκπαίδευση και τον σχεδιασμό των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από αυτό το καθεστώς και για απαγωγές και δολοφονίες στη Συρία.

Όπως σημειώνει το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sana, o επικεφαλής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλισντάρογλου δήλωσε ότι ο Ερντογάν ήταν ανέκαθεν στην υπηρεσία της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του έργου της Μεγάλης Μέσης Ανατολής και της υποστήριξης του ISIS.

Δεν την είδε ποτέ ως τρομοκρατική οργάνωση, ακόμη και μετά την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους Τούρκων πολιτών.

Φίλιπς: Ο Μπαγκντάντι κρυβόταν σε περιοχή φυλασσόμενη από τούρκικες δυνάμεις

Από την πλευρά του ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέιβιντ Φίλιπς, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Ahval, που επικαλείται το hellasjournal.com, σημειώνει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προστατεύσει τον ηγέτη του Ισλαμικού κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Οπως γράφει ο Ντέιβιντ Φίλιπς, στην ανακοίνωση του για την επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS, ο Τράμπ επαίνεσε την Τουρκία, παραβλέποντας παράλληλα την παράνομη συνεργασία της με τους τζιχαντιστές.

Μεταξύ άλλων ο Ντέιβιντ Φίλιπς, αναφέρει πως ο Μπαγκντάντι κρυβόταν σε περιοχή φυλασσόμενη από τούρκικες δυνάμεις:

«Ο Μπαγκντάντι κατέληξε σε ένα συγκρότημα στην Barisha μόλις 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Η περιοχή γύρω από την Barisha ελέγχεται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια βρίσκονται κοντά στα σύνορα και η ασφάλεια είναι ισχυρή. Υπήρχε ένα δίκτυο από σήραγγες κάτω από την τοποθεσία στην Barisha, όπου ζούσε ο Μπαγκντάντι. Όλες οι σήραγγες ήταν σφραγισμένες, εκτός από μία. Δεδομένου ότι το δίκτυο της σήραγγας καταστράφηκε από αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, δεν γνωρίζουμε αν η σήραγγα ήταν διαδρομή διαφυγής που οδηγούσε σε κοντινή τουρκική στρατιωτική βάση ή στην ίδια την Τουρκία», αναφέρει ο Ντέιβιντ Φίλιπς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια