Ερντογάν: Αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν στάση για τα F-35, η Τουρκία θα ψάξει για εναλλακτικές

© AFP 2019 / Mandel Ngan
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ομάδες των δύο χωρών θα ξεκινήσουν να εργάζονται για λύση στο ζήτημα της αγορά των ρωσικών S-400 και τον αντίκτυπο που θα έχει το σύστημα αεράμυνας στα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνει στη θέση της για τα μαχητικά F-35, η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές για τις αμυντικές της δαπάνες.

Όπως πρόσθεσε, ενημέρωσε τον Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τους S-400.

«Είπαμε στον Τραμπ ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στους S-400. Συμφωνήσαμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Εξήγησα ακόμα μία φορά πώς προσεγγίζουμε το ζήτημα της αγοράς των S-400 και αναγνώρισε την αθωότητά μας. Για άλλη μία φορά μίλησα για την αδικία με τα F-35. Δεν είμαστε πελάτες αλλά συνέταιροι, έχουμε ήδη πληρώσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Αν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα αρχίσουμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές μεσοπρόθεσμα».
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αντιδράσει στην αγορά των S-400 από την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι τα οπλικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τα στάνταρ ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις των νέων, πέμπτης γενιάς μαχητικών, F-35. Η Ουάσιγκτον, κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να αγοράσει το αμυντικό πυραυλικό σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, προσθέτοντας ότι η χώρα θα απομακρυνθεί πλήρως από το πρόγραμμα στα τέλη Μαρτίου 2020.

Η Τουρκία αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Ρωσία. Ωστόσο, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης της κύριας παρτίδας εξαρτημάτων των S-400, αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πιέζουν την Άγκυρα να μη θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το σύστημα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια