Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι έως και 50%
Shutterstock |
Ο καφές περιέχει ενεργά συστατικά με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Ο καρκίνος του ήπατος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου στον κόσμο. Η επίδραση της διατροφής στην πρόληψη της εμφάνισής του έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια.
Μια νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το επιβεβαίωσε. Δηλαδή η κατανάλωση καφέ –ακόμη και ντεκαφεινέ– προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου στο συκώτι.
Σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν καφέ
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 26 παλαιότερες μελέτες, σε συνολικό δείγμα 2,25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στο πέρας αυτών, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίνουν συχνότερα καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Σε σχέση με τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ, όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια την ημέρα είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες, ενώ όσοι έπιναν πέντε φλιτζάνια είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια