Δεν τα έσπασαν οι "παλιόφιλοι" - Ο Ερντογάν έχει τον τρόπο του με τον Τραμπ


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Όλα τα ανοιχτά θέματα των ταραγμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων, τα οποία δεν είναι και λίγα, τέθηκαν στην συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Μια συνάντηση στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση πήγε με την ελπίδα ότι θα πείσει την Άγκυρα να μην ενεργοποιήσει τους ρωσικούς S-400 και ο Ερντογάν με γκρίνιες και παράπονα για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι των Κούρδων της Συρίας.

Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που οι κυβερνητικές υπηρεσίες των δύο χωρών αντιμετωπίζουν οι μεν τις δε με «εχθρότητα» και για τον λόγο αυτό πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η παρτίδα θα σωθεί και πάλι, μόνον χάρη στις προσωπικές σχέσεις των δύο ηγετών. Και μάλλον έπεσαν μέσα, καθώς σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Ερντογάν ως έναν "παλιόφιλο" και έπλεξε το εγκώμιο του ίδιου και της Εμινέ για το πόσο τους εκτιμούν στην περιοχή.

Οι δύο πρόεδροι τα είπαν μπροστά στις κάμερες, σε διευρυμένη συνάντηση και στην κοινή συνέντευξη τύπου και όπως φαίνεται υπήρξε μια προσέγγιση που αλλάζει το τεταμένο κλίμα της προηγούμενης περιόδου. Αν και από ό,τι φαίνεται η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400 παραμένει πρόβλημα, ο Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν αυτήν την περίπλοκη κατάσταση.

Κράτα με να σε κρατώ 

Από την άλλη ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο Τραμπ τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία μπορεί να προμηθευτεί πυραύλους Patriot σε κανονικές τιμές,συνεχίζοντας έτσι τις μπηχτές προς τον Ομπάμα για το ναυάγιο της προμήθειάς τους νωρίτερα και δικαιολογώντας (το έχει πει και ο Τραμπ) την στροφή της Άγκυρας προς τους S-400.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια