Το «κίνημα της γραβάτας» τιμωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ


Τον Μάιο του 2016, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Κατρούγκαλου με τον οποίο αυξάνονταν σημαντικά οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς τα ποσά συνδέονταν με τη φορολογία, είχε δημιουργηθεί το «κίνημα της γραβάτας», όπως τότε το αποκαλούσαν χλευαστικά αρκετοί Συριζαίοι.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς *

Ηταν η εποχή που ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωνε ότι δεχόταν επευφημίες στο δρόμο από εμπόρους για το νέο σύστημα εισφορών και ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποσχόταν αυξήσεις στις συντάξεις συνδεδεμένες με το ΑΕΠ, την ίδια ώρα που μείωνε έως 38% τις αποδοχές για όσους αποχωρούσαν με τον δικό του νόμο.

Επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και ιατροί, διαδήλωναν κατά των υπέρμετρων επιβαρύνσεων που τελικώς λειτούργησαν αρνητικά για την οικονομία. Αρκετοί από αυτούς εγκατέλειψαν τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, άλλοι σταμάτησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον τελευταίο προϋπολογισμό του 2019 παραδέχθηκε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου έκανε λάθος και δεσμεύθηκε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Οσο για το λάθος, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, ο κ. Τσακαλώτος είχε αναφέρει τα εξής για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών:

«Οι ανωτέρω ομάδες υπέστησαν σημαντική επιβάρυνση από τη μετάπτωση από την τεκμαρτή στην πραγματική εισοδηματική βάση με τη μεταρρύθμιση του 2016, ενώ η αύξηση των εισφορών οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών όσο και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ως εκ τούτου, το μέτρο στοχεύει τόσο στην αναστροφή αυτής της τάσης όσο και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης».

Ομως η ζημιά ήδη είχε γίνει. Και τώρα διαπιστώνουμε τη μεγάλη στροφή των επαγγελματικών κλάδων προς τη φιλελεύθερη παράταξη. Η μεγάλη νίκη που πέτυχε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών υπό τον Γιώργο Στασινό στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου (με 40% από 28% που είχε λάβει το 2016) πιστοποιεί τη στροφή αυτή και ταυτόχρονα επιβραβεύει τις ενέργειες του νυν προέδρου της για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έλαβε για την αναβάθμιση του κλάδου. Χωρίς συντεχνιακές διεκδικήσεις αλλά με ρεαλιστικές λύσεις για το μέλλον των μηχανικών, ο κ. Στασινός πέτυχε ιστορικά ποσοστά για τη ΔΚΜ όταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 9% παρά τις ψήφους του κ. Τσίπρα και του κ. Σπίρτζη.

Επόμενος σταθμός οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο, τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου ο πρόεδρος Κώστας Κόλλιας έχει επιδείξει σημαντικό έργο και έχει καταφέρει να ακούγεται η φωνή του Επιμελητηρίου στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Το «κίνημα της γραβάτας» το 2016 έχασε τη μάχη αλλά στάθηκε όρθιο. Και τώρα πρέπει να στηριχθεί όχι με «ρουσφέτια» αλλά με διαρθρωτικά μέτρα γιατί οι επαγγελματίες έχουν κομβικό ρόλο στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη.

Ο Μαραθώνιος, ένα αληθινό success story

Οταν πριν από 8 χρόνια ο Κώστας Παναγόπουλος, που τον γνωρίζουμε από την εταιρία δημοσκοπήσεων Alco, ανέλαβε την προεδρία του ΣΕΓΑΣ, ο κλασικός αγώνας του Μαραθωνίου φυτοζωούσε.

Οι συμμετοχές αθλητών δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 και το γεγονός είχε περιορισμένη αθλητική και κοινωνική εμβέλεια. Τώρα, ο Μαραθώνιος Αθηνών είναι ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη και όχι μόνο. Οι συμμετοχές αθλητών στην κλασική διαδρομή αλλά και στις μικρότερες αποστάσεις ξεπερνούν τις 60.000.

Στα αγωνίσματα θα μετέχουν πάνω από 13.000 ξένοι αθλητές ενώ υπολογίζεται ότι θα τους συνοδεύουν άλλοι τόσοι, τονώνοντας την τουριστική κίνηση της πρωτεύουσας. Ο Κώστας Παναγόπουλος κινήθηκε με εξωστρέφεια, αξιοποίησε πλήρως το brand name του Μαραθωνίου και μετέτρεψε ένα αθλητικό γεγονός σε μία γιορτή για την πόλη, δημιουργώντας έσοδα εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Πρόκειται για ένα αληθινό success story, που μάλιστα δημιουργήθηκε στην περίοδο της μεγάλης κρίσης. Για αυτό και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ πρέπει να είναι διπλά υπερήφανος για τα επιτεύγματά του.

* Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια