Sponsor

ATHENS WEATHER

Ρομπότ, λέιζερ, υπερηχητικά αεροσκάφη και άλλα καλούδια: Αυτός θα είναι ο στρατός του Πούτιν

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy
Τα εξοπλιστικά σχέδια του ρωσικού στρατού θα ξεπεράσουν ακόμη και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σημειώνει ότι το σχέδιο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2033 θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη και τα όπλα που βασίζονται σε «νέες φυσικές αρχές».

Με την εισαγωγή μίας ολόκληρης σειράς οπλικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία «είναι σε θέση να κάνει ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με τις άλλες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.

Το ποσοστό των νέων όπλων και του υλικού που κατέχουν οι ένοπλες δυνάμεις και το Ναυτικό της χώρας βρίσκεται σήμερα πάνω από το 68%, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 70% και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ρωσικού στρατιωτικό-βιομηχανικού συγκροτήματος μέχρι το 2033 θα εγκριθεί το προσεχές έτος, ώστε η Ρωσία να παραμείνει μπροστά από τους αντιπάλους της, δήλωσε ο πρόεδρος.

Η έμφαση στο πρόγραμμα πρέπει να τεθεί σε «προηγμένα όπλα υψηλής ακρίβειας, μέσα αεροδιαστημικής άμυνας και την ενεργό χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο κ. Πούτιν, αναφέρει το RT.



Πρέπει να επεκταθεί η γραμμή παραγωγής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης και επίθεσης, να παραχθούν λέιζερ και υπερηχητικά συστήματα, όπλα βασισμένα σε «νέες φυσικές αρχές», καθώς και ρομποτικά συστήματα, ικανά να εκτελούν ποικίλα καθήκοντα στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία χρειάζεται αυτά τα φουτουριστικά όπλα επειδή «ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και απειλές», ενώ οι στρατιωτικές τεχνολογίες αναπτύσσονται ταχύτατα, προβλέποντας σκληρότερο ανταγωνισμό στην περιοχή, εξήγησε ο Πούτιν.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF, με ένα κατασκευασμένο πρόσχημα, κατέστη ένα σημαντικό πλήγμα για το σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών. Η Ρωσία οφείλει να είναι σε θέση να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση στην διεθνή κατάσταση και να προσαρμόσει αναλόγως το στρατιωτικό της δυναμικό.

Η συγκέντρωση του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και οι «προσπάθειες στρατιωτικοποίησης του διαστήματος» αποτελούν επίσης αιτία για σημαντικές ανησυχίες, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Η Ρωσία έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία το πολυηχητικό βλήμα Avangard το οποίο εξαπολύεται από πυραύλους ICBM. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνολογία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Οι πολυηχητικοί πυραύλοι Kinzhal, οι οποίοι εκτοξεύονται από αεροσκάφη, έχουν επίσης παρουσιαστεί στο κοινό. Αυτά τα όπλα λέγεται ότι είναι σε θέση να ταξιδεύουν πέντε φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου.



Ένα από τα νέα όπλα, είναι και το σύστημα λέιζερ Peresvet, το οποίο ξεκίνησε δοκιμές πέρυσι με τον στρατό. Το όπλο είναι εξαιρετικά απόρρητο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εξουδετερώσει εχθρικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise και των δορυφόρων σε τροχιά.

Η παραγωγή των μαχητικών πέμπτης γενιάς Su-57 ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος. Πριν από μερικούς μήνες, μια δοκιμαστική έκδοση του ρωσικού μαχητικού πραγματοποίησε μια θεαματική κοινή πτήση με το νέο ρωσικό drone Okhotnik, με το οποίο μπορεί να συνεργαστεί τόσο σε επιχειρήσεις επιτήρησης, όσο και αποστολές κρούσης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια