Σπάνε τα αποστήματα της μεταναστευτικής πολιτικής


ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-προσφυγικό κινδύνευσε (και ίσως κινδυνεύει) να γίνει «ο ΕΝΦΙΑ του Κ. Μητσοτάκη». Η κατευθυνόμενη από την Αγκυρα δραματική αύξηση των ροών, σε συνδυασμό με το «κρυμμένο μπάχαλο» που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν την εικόνα μιας αιφνιδιασμένης και αμήχανης κυβέρνησης, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική της.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ορισμένοι κύκλοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να λένε ότι «η Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Το μεταναστευτικό όμως -ούτως ή άλλως- ήταν το μοναδικό αρνητικό σημείο ενός απρόσμενα θετικού πρώτου τριμήνου. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στις μετρήσεις. Από χθες όμως δείχνει να αλλάζει αυτή η εικόνα.

Η ΕΩΣ τώρα ρητορική της κυβέρνησης με τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό έγινε νόμος και πλέον γίνεται και πολιτική.

Ο παράλυτος μηχανισμός απονομής ασύλου αντικαθίσταται από έναν ευέλικτο, γρήγορο και πιο αποτελεσματικό μηχανισμό, ο οποίος θα βοηθήσει καθοριστικά στον αναγκαίο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Ο αδρανής μηχανισμός που «λειτουργούσε» ως τώρα, θεραπεύεται από το «μετατραυματικό στρες» από το οποίο σκοπίμως έπασχε. Αποδείχθηκε ότι πολλοί γιατροί και κυκλώματα θησαύριζαν δίνοντας αφειδώς γνωματεύσεις για «μετατραυματικό στρες», που οδηγούσαν σε νομιμοποιήσεις και στη συνέχεια σε παροχές και δικαιώματα, σε άτομα που δεν τα εδικαιούντο.

Η ΑΛΛΑΓΗ στον τρόπο φύλαξης των συνόρων (χερσαίων και θαλασσίων) ασφαλώς κλείνει «τρύπες» και σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει και αποτρεπτικά. Σε αντίθεση με τη γνωστή και περίπου διαφημισμένη ανοχή των «ανθρωπιστών» του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ανοχή η οποία στα μάτια απελπισμένων κατοίκων, π.χ. του Μπαγκλαντές, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν ή της Νιγηρίας, ισοδυναμούσε με «πρόσκληση». Οι θερμικές κάμερες, πολλές από τις οποίες δεν λειτουργούσαν, έχουν νόημα μόνο όταν μπορούν να εντοπίσουν πότε ακριβώς ξεκινούν οι βάρκες από τα τουρκικά παράλια, ώστε στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση να παρεμβαίνει άμεσα στην τουρκική, προκειμένου να μη φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι θερμικές κάμερες και η ανταπόκριση της Τουρκίας στα ελληνικά διαβήματα παράγουν -εκτός των άλλων- στοιχεία για ευρύτερη και διεθνή αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ηδη η ουσιαστικά αδιάφορη Ε.Ε. δείχνει να αρχίζει να καταλαβαίνει πως δεν μπορεί η Τουρκία να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Αλλά και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η «μεταναστευτική αποθήκη» της Ευρώπης. Οι επιστροφές μεταναστών και η δικαιότερη κατανομή τους στις χώρες της Ε.Ε. ασφαλώς θα ανακουφίσουν τη χώρα.

ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ δύο «σάπιων» κυκλωμάτων έρχεται να συμπληρώσει τους πυλώνες της νέας πολιτικής. Η OLAF ερευνά ήδη εδώ και μήνες πού πήγε 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει δοθεί για τη σίτιση. Ενα σημαντικό μέρος του, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή και να εντοπιστεί. Το δεύτερο κύκλωμα που απειλείται είναι εκείνες οι ΜΚΟ, οι οποίες, έχοντας ισχυρούς δεσμούς με ακτιβιστικές οργανώσεις που βρίσκονταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν στο μεγάλο πάρτι του «εμπορίου ανθρωπισμού».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ, έτσι, οι προϋποθέσεις για συνολική αλλαγή της έως τώρα ακολουθούμενης πολιτικής. Η οποία, μεταξύ άλλων, είχε αποτέλεσμα κανένας να μην ξέρει πόσοι ακριβώς μετανάστες βρίσκονται στη χώρα ούτε πού βρίσκονται. Σταδιακά και όχι αύριο, το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού θα μπορέσει αρχικά να τεθεί υπό έλεγχο και στη συνέχεια να επιλύεται. Και πάλι σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Το μόνο που μπορεί να γίνει πιο σύντομα είναι ότι σταματάει το «εμπόριο ανθρωπισμού». Σταματάει η υποκρισία κάποιων που επικαλούνταν τον «ανθρωπισμό» για να δημιουργούν απάνθρωπα τερατουργήματα, όπως η Μόρια και η Ειδομένη.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Ελλάδα, μια χώρα με αποδεδειγμένα βαθιά αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, θα μπορεί πράγματι να προσφέρει στους πρόσφυγες τη ζεστασιά και τη φροντίδα που αρμόζει σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

ΑΙΧΜΗ


Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ FAKE NEWS»


Ο Α. Τσίπρας έχει χούι το ψέμα και τα fake news. Είναι κάτι σαν δεύτερη φύση του. Ετσι, δεν μπόρεσε να το αποφύγει και χθες. Απέδωσε στον Στ. Πέτσα κάτι που δεν έχει πει. Κι όταν ο Κ. Μητσοτάκης τον προκάλεσε να καταθέσει τη σχετική δήλωση στα πρακτικά, ο Α. Τσίπρας θυμήθηκε τα χρόνια του στα φοιτητικά αμφιθέατρα. Δήλωση δεν κατέθεσε στα πρακτικά. Ούτε κατάφερε να κρύψει την ταραχή του, επειδή πιάστηκε με τη γίδα του ψεύδους στην πλάτη του. Απλώς έβαλε τον Δ. Τζανακόπουλο να καταθέσει πολύ αργότερα κάποιες άλλες δηλώσεις, που δεν είχαν ουσιώδη σχέση με αυτό που απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Κ. Μητσοτάκης όμως θύμισε χθες στον Α. Τσίπρα και ένα από τα μεγάλα ψέματά του. Το μέγα ψεύδος-εξαπάτηση του θέρους του 2015.

Οταν, ενώ είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν μπορούσε να περάσει τον καρπό της αξέχαστης «διαπραγμάτευσής» του, το περίφημο 3ο Μνημόνιο, είχε δεσμευτεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι δεν θα έκανε πρόωρες εκλογές. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έβαλαν πλάτη και η χώρα δεν βρέθηκε εκτός Ε.Ε. Μία εβδομάδα μετά ο Α. Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές… Είναι φανερό πια ότι ούτε ο ίδιος ούτε το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» που έχει αναγάγει τα fake news σε επιστήμη δεν αντέχουν να ακούν ότι είναι οι «βασιλείς των fake news». Ενοχλούνται. Και μάλιστα πολύ. Κι αυτό, όπως και να το δει κανείς, είναι μια νίκη του ορθολογισμού και της πολιτικής εντιμότητας.

Νίκη Φώφης στον α’ γύρο

Ενστάσεις υπήρξαν αρκετές και διαφωνίες ακόμα περισσότερες. Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή των βουλευτών και των ευρωβουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ., η Φ. Γεννηματά πέρασε τη γραμμή της. Και μάλιστα με άνεση. Οι πληροφορίες λένε ότι από τους 19 παρόντες βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ., οι 15 συμφώνησαν με τη «γραμμή Γεννηματά». Οι έντονες διαφωνίες, κυρίως των Ν. Ανδρουλάκη και Π. Γερουλάνου, αλλά και της Νάντιας Γιαννακοπούλου κι άλλων κομματικών στελεχών, δεν άλλαξαν το συσχετισμό. Και έτσι, το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει το αργότερο ως τις 7 Δεκεμβρίου και η Φ. Γεννηματά αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. έως το 2021.

ΑΠΟΡΙΕΣ
1.
Αληθεύει ότι ομάδες «γαλάζιων» βουλευτών θα «μαρκάρουν» υπουργούς ώστε να ελέγχονται οι ενέργειές τους;

2.
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ Ή ΕΙΝΑΙ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια