Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τους Κούρδους, αλλά το πετρέλαιο ποτέ


Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης *

Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, τις περισσότερες φορές, προκαλούν διπλωματικό σεισμό και πονοκέφαλο σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Ουάσινγκτον. Είναι ξαφνικές, είναι απρόβλεπτες, είναι πολιτικά ανορθόδοξες, δημιουργούν προβληματισμό και μερικές φορές ανακαλούνται. Έτσι η τελευταία απόφαση του προέδρου Τραμπ, για οριστική αποχώρηση των 1.000 Αμερικανών κομάντος από τη Συρία, ήταν το «κλείσιμο ματιού» στον πρόεδρο της Τουρκίας για μια νέα εισβολή -την τρίτη κατά σειρά- εναντίον της ίδιας χώρας, της Συρίας.

Η απόφαση επικρίθηκε διεθνώς για τον αμοραλισμό της και την αχαριστία της παγκόσμιας υπερδύναμης προς τους φίλους και συμμάχους της, τους Κούρδους της Συρίας (YPG), οι οποίοι πολέμησαν και μάτωσαν πολύ (11.000 νεκροί). Ιδιαίτερα για το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Συρία, ισχύει το «φεύγω, αλλά ξανάρχομαι, γιατί ξέχασα το πετρέλαιο που θέλω». Και τελικά οι Αμερικανοί που έφυγαν άρον–άρον από την Συρία, εγκαταλείποντας την ηθική και την υποχρέωση προς τους συμμάχους που μάτωσαν για τα συμφέροντά τους, ξανάρχονται και πάλι για τα συμφέροντά τους που είχαν ξεχάσει.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε. Μετά την αιφνιδιαστική και αμοραλιστική απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανών κομάντος από την Συρία, την επιχείρηση εισβολή "Πηγή Ειρήνης" των Τούρκων στην ΒΑ Συρία, την επιτευχθείσα εκεχειρία από την Ρωσία, είχαμε για πρώτη φορά την προβολή ισχύος Ρωσίας και Ιράν στην Ανατολική Συρία για πρώτη φορά. Είχαμε και την επανένωση των Συριακών εδαφών, Ανατολικά και Δυτικά του Ευφράτη και την τελική επικράτηση του προέδρου Άσαντ, ο οποίος αντιστάθηκε στον διαμελισμό της χώρας του και τελικά στέφθηκε νικητής και ο μεγάλος κερδισμένος από τους σχεδιασμούς για την χώρα του.

Και ξαφνικά οι ΗΠΑ μας πληροφορούν ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να έφυγαν από την Συρία, αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν ξανά για να «προστατεύσουν» τις πετρελαιοπηγές της Συρίας, προς χάριν των Αμερικανικών συμφερόντων. Και όχι μόνο να επιστρέψουν, αλλά ενισχυμένα αυτή την φορά με τεθωρακισμένα οχήματα και με βαρύ οπλισμό. Και εδώ διερωτόμαστε τι συμβαίνει και γιατί;


* Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος ε.α., πρώην Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ, πρώην Αξιωματικός επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S. Army), με Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) 

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια