«Οι S-500 είναι έτοιμοι & δοκιμάστηκαν στην Συρία - Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς» λένε οι Ρώσοι


Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 Prometey έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές του με μέρος εξ' αυτών νά έχει γίνει στο πολεμικό μέτωπο στη Συρία.

Όλες οι δοκιμές κρίθηκαν επιτυχείς, αλλά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. Πάντως αυτό σημαίνει ότι το τελειότερο αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο μπορεί πλέον να τεθεί σε παραγωγή.

Όπως αναφέρει το Izvestia, το οποίο επικαλείται πηγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «τα σημαντικότερα στοιχεία του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-500 Prometey της Ρωσίας δοκιμάστηκαν στη Συρία»

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών των S-500, οι ειδικοί εντόπισαν «ορισμένα προβλήματα» στη λειτουργία του εξοπλισμού, αλλά γρήγορα επιλύθηκαν. Άλλωστε στην Μόσχα είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι μπόρεσαν να δοκιμάσουν το σύνολο των προηγμένων ρωσικών συστημάτων στις συνθήκες ερήμου της Συρίας καθώς αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει εντός της ρωσικής επικράτειας (πλεονέκτημα που έχουν οι ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν στο έδαφός τους όλων των ειδών τις περιβαλλοντικές συνθήκες).

Ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας για το κοινό σύστημα ολοκληρωμένης αεροπορικής άμυνας CIS, Αντιστράτηγος Αϊτέκ Μπίζεφ, σημείωσε ότι κατά τις δοκιμές δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ομαλή λειτουργία όλων των επιμέρους στοιχείων πριν εν τέλει τα οπλικά συστήματα παραδοθούν στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο εξοπλισμός δοκιμάζεται σε σκληρές τεχνικές και κλιματολογικές συνθήκες όπως ο ίδιος αναφέρει και η Συρία συμπλήρωσε αυτές που έλειπαν από το ρωσικό «εργαστήριο»

Επισήμως δεν έχουν αποκαλυφθεί οι τεχνικές προδιαγραφές των S-500 αλλά υποστηρίζεται ότι είναι σε θέση να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση έως και 600 χιλιομέτρων και να εντοπίζουν και να καταστρέφουν μέχρι 10 βαλλιστικούς στόχους που κινούνται σε υπερηχητικές ταχύτητες μέχρι 7 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο (ισοδύναμο περίπου των 20 Mach).

Μεταξύ των στόχων μπορεί να είναι αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι τύπου cruise, πολυηχητικά βλήματα, δορυφόροι χαμηλής τροχιάς, διαστημικοί σταθμοί, βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι στο διάστημα και τακτικοί πύραυλοι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» μπορεί να παρέχει αεροπορική κάλυψη σε στρατηγικούς στόχους, μεγάλες πόλεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι μεταξύ άλλων, η δυνατότητα αυτόνομου υπολογισμού της πορείας των εισερχόμενων στόχων, η εκτόξευση πυραύλων εκτός της ατμόσφαιρας και η αντιμετώπιση βαλλιστικών βλημάτων όλων των τύπων.

Οι S-500 είναι η εξέλιξη των S-300 και των S-400




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια