Επίσημο «NEIN» της Γερμανίας σε πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα


Γιώργος Παππάς

Η Γερμανία απορρίπτει τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τη καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σήμερα (Παρασκευή) στον έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, Θόδωρο Δασκαρόλη, την επίσημη απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας της 4ης Ιουνίου 2019, με την οποία η Ελλάδα καλούσε τη Γερμανία σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων.

Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στην ελληνική πλευρά ότι «δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις». Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στα ΝΕΑ ότι «η νομική θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει ως έχει: Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων νομικά έχει ρυθμιστεί οριστικά. Επ΄ αυτού δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Η ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας είχε επιδοθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ένα μήνα πριν τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού μετά τη σχετική απόφαση που είχε λάβει η ελληνική Βουλή απαιτώντας από τη Γερμανία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τον Α΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 289 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κατοχικού, αναγκαστικού δανείου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο τέλος Αυγούστου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία η ελληνική βουλή καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου επαναλαμβάνει και τώρα την πάγια θέση της ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων νομικά και πολιτικά ρυθμίστηκε οριστικά το 1990 όταν υπογράφηκε η «Συμφωνία-Δύο-συν-Τέσσερα» για την ενοποίηση της Γερμανίας.

Εκτός από την Ελλάδα, αξιώνει και η Πολωνία την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων που φτάνουν στο ύψος των 800 δις ευρώ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια