Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν γιγαντιαίες ρωγμές σε παγετώνα της Ανταρκτικής | Βίντεο


Ο παγετώνας Pine Island, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ανταρκτική, απέκτησε δύο μεγάλες ρωγμές το 2019. Και οι δύο ρωγμές επεκτάθηκαν πρόσφατα, φτάνοντας σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Οι ρωγμές εντοπίστηκαν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-1 και Sentinel-2, οι οποίοι αποτελούν μέρος του προγράμματος παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Σε μια δήλωση στην Phys.org, ο Μαρκ Ντρίνγκγουότερ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημών της Γης και της ESA, σημείωσε: «Αυτές οι νέες ρωγμές εμφανίστηκαν πολύ σύντομα μετά το περασμένο έτος. Ο Sentinel-1 προειδοποιεί πως η προοδευτική επέκταση τους σηματοδοτεί ότι ένα νέο παγόβουνο παρόμοιων αναλογιών σύντομα θα γεννηθεί».



Ο επιστήμονας αναφερόταν στην διαδικασία με την οποία οι παγετώνες απορρίπτουν τεράστιους όγκους πάγου. Ο Iceberg B-46, με έκταση περίπου 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποσπάσθηκε από το παγετώνα Pine Island το 2019.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της NASA, ο παγετώνας δημιουργεί νέα παγόβουνα κάθε πέντε με έξι χρόνια, με τα περιστατικά να αυξάνονται σχεδόν κάθε χρόνο.

«Οι μακροχρόνιες μετρήσεις των παγετώνων της Δυτικής Ανταρκτικής όπως ο Pine Island είναι κρίσιμες για την κατανόηση των αλλαγών στο ρυθμό απώλειας μάζας πάγου στον ωκεανό και έτσι το Copernicus Sentinel-1 έχει καταστεί θεμελιώδους σημασίας για τη μέτρηση της συμβολής της Ανταρκτικής στην άνοδο των επιπέδων της θάλασσας, ανέφερε ο Ντρίνγκγουότερ σύμφωνα με το Phys.org.



Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Παρασκευής στο blog της ESA, η ταχύτητα τήξης των πάγων του παγετώνα έχει αυξηθεί «δραματικά» από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε πάνω από 10 μέτρα την ημέρα, ενώ «μερικές από αυτές τις ρωγμές έχουν αλλάξει το σχήμα του.

Καθώς τα περιστατικά αυξάνονται σε συχνότητα, ο παγετώνας θα συνεχίσει να χάνει μάζα, ειδικά καθώς «θερμά ρεύματα από τον ωκεανό διαβρώνουν τα κατώτερα τμήματά του», σύμφωνα με την ESA.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια