Σιωπηροί θεατές σε μονόπρακτο προοιωνιζόμενης τραγωδίας μας

Allons enfents de la Patrie (Εισαγωγικός στίχος της Μασσαλιώτιδας)

Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Του Έκτακτου Συνεργάτη

Οι τραγικές εξελίξεις των ημερών στη Συρία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεωρηθούν από διάφορους ψοφοδεείς, μια (καβαφική) κάποια λύση. Την ώρα που οι μακελάρηδες του Ερντογάν και ο εσμός των πλιατσικολόγων του ξεσπούν στον άμοιρο άμαχο πληθυσμό, ήταν σφόδρα πιθανό τα Σκόπια να έπαιρναν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια προδιαγεγραμμένη προπαγανδιστική πορεία, από κράτη και πρόσωπα, που εξυπηρετούσαν δικές τους προτεραιότητες και ατζέντα. Με προσβλητικούς για τη νοημοσύνη κάθε λογικού ανθρώπου ισχυρισμούς. Και ετερόκλητες αφετηρίες.

Την παρτίδα για την ώρα σώζουν οι Γάλλοι. Που πρόβαλαν τη δική τους συγκροτημένη επιχειρηματολογία. Με τον αέρα της Μεγάλης Δύναμης, που δε χαμπαριάζει από, κατά τα άλλα, ‘συντριπτικές πλειοψηφίες’. Που κατά τους διάφορους σχολιαστές περιλάμβανε έως και 25 κράτη. Εναντίον του μπλόκο της Γαλλίας, που συνεπικουρήθηκε από την Ολλανδία και τη Δανία και με έκδηλη τις προηγούμενες μέρες τη σκληρή επιφύλαξη της Βουλγαρίας. Στη ΄μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία’, που σιγοντάριζε τα Σκόπια, προσμετρούνταν και η χώρα μας! Χωρίς να έχουμε καμιά ένδειξη ή δήλωση για το αντίθετο. Και ας έχει ειπωθεί νέτα σκέτα, δημόσια και όχι σε κουβεντούλες ότι διεκδικούμε να άρουμε τις δυσμενείς συνέπειες των Πρεσπών μέσα από την πορεία που φιλοδοξούν να διαγράψουν στην Ευρώπη οι Σκοπιανοί. Και ας έχει εισπραχθεί, με όρους απόλυτου κυνισμού, ο σπουδαίος για τον σκοπό αυτό εκλογικός μποναμάς. Ψιλά γράμματα φαίνεται ότι ήταν όλα αυτά για την ‘αλεπού της διπλωματίας’ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Αξία όμως έχει να δούμε και ποιοι ανέλαβαν δίκη νονών να στηρίξουν το Σκοπιανό εγχείρημα. Πέρα από τους συνήθεις υπόπτους ΚεντροΕυρωπαίους, με πρώτους τους Αυστριακούς, που βλέπουν τους Βαλκάνιους γείτονες μας ως ανάχωμα των μεταναστευτικών ροών, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι χώρες του Βίζεγκραντ. Υπήρχε μάλιστα και κοινή επιστολή των 4 Υπουργών τους, που προέτρεπε να εγκριθεί το αίτημα των Σκοπιανών. Πλέον ένθερμοι υποστηρικτές μεταξύ αυτών οι Ούγγροι. Οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να συνταχθούν πίσω από το ‘επιχείρημα’, ότι αν δεν ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, θα δημιουργηθεί ΄στρατηγικό κενό’ που θα το καλύψουν οι Κινέζοι, οι Τούρκοι και οι Ρώσοι! Ποιοι το λεν αυτό; Οι Ούγγροι που είναι οι προνομιακοί συνομιλητές του Πούτιν. Οι Ούγγροι που είναι οι βασικοί αποδέκτες των Κινεζικών επενδύσεων και προσφέρουν κάθε λογής διευκολύνσεις στον Κινεζικό παράγοντα. Όπως και οι Σκοπιανοί εξάλλου. Από κοντά και οι Σλοβένοι, ως ένθερμοι υποστηρικτές των Σκοπίων. Που παραβλέπουν βέβαια το γεγονός ότι έχουν μετατρέψει τη συνοριακή διένεξή τους με τους Κροάτες σε πονοκέφαλο της Ένωσης. Και απειλούν να μπλοκάρουν την ένταξη των Κροατών στη Ζώνη Σέγκεν, αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους. Η Σλάβικη βεντάλια, με τον μικρόκοσμο των αλληλοεπιδιώξεων και αλληλοστήριξής της σε πλήρη ανάπτυξη. Και στο βάθος ο θείος Βλαδίμηρος που τρίβει τα χέρια του, καθώς θα διευρύνει τον κύκλο των προθύμων εντός της Ένωσης, που κατά τα άλλα τους υιοθετούμε για να μην πέσουν στα χέρια του.

Μύλος παραλογισμού και ανακολουθίας. Και εμείς αμέτοχοι. Σιωπηροί θεατές σε μονόπρακτο προοιωνιζόμενης τραγωδίας μας. Που για να αποτραπεί δεν αρκεί η επίκληση στον καλό Θεό της Ελλάδας. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε πάντα τα παιδιά της Γαλλίας. Η δική μας Πατρίδα, η Μακεδονία, είναι στην τελική.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια