Το ποντίκι με τη γάτα παίζουν Τζόνσον και Βρυξέλλες


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Ευεργετικά στην διευθέτηση των διαφορών Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit ενδέχεται να λειτουργήσει η πίεση των στενών χρονικών περιθωρίων, καθώς η Κομισιόν δίνει το “πράσινο φως” για συζήτηση στην τελική προσφορά του Μπόρις Τζόνσον. Ο Γιούνκερ μίλησε αρχικά για πρόοδο, ωστόσο, η αποτίμηση της Κομισιόν είναι ότι τα προβλήματα παραμένουν. Την ίδια ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει ενωμένο το κόμμα στο ετήσιο συνέδριο, αλλά και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Στην πολύαναμενόμενη τελική προσφορά του προς τις Βρυξέλλες ο Τζόνσον έστειλε στον Γιούνκερ τις εναλλακτικές προτάσεις του για την αντικατάσταση του backstop στα σύνορα με την Ιρλανδία, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο πέντε σημείων, το οποίο βγάζει τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, από την τελωνειακή Ένωση.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα φέρει πίσω τις ψήφους των Συντηρητικών που καταψήφισαν προηγούμενες αποφάσεις αποχώρησης, στηρίζεται στον σεβασμό της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Μπέλφαστ (γνωστής ως συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής) και περιέχει δεσμεύσεις για μακροχρόνιες συνεργασίες ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Τα πέντε σημεία 

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης» που θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση αγροτικών και διατροφικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών. Παραλλήλως, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην Βόρεια Ιρλανδία, το σχέδιο δίνει στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία  της συγκεκριμένης βρετανικής επαρχίας την δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις, πριν αυτές τεθούν στην ισχύ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια