Τα δύο λάθη της Ν.Δ.


Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Ο ρεβανσισμός, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι στοιχείο μιας κοινωνίας που θέλει να πιστεύει ότι είναι προοδευτική. Είναι χαρακτηριστικό άλλων, παλαιότερων εποχών. Ο έλεγχος των πεπραγμένων μιας κυβέρνησης, όμως, δεν είναι πράξη εκδίκησης. Αποτελεί καθήκον στην ίδια τη Δημοκρατία. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργείται η αίσθηση ότι μια κυβέρνηση μπορεί να παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα και με άλλοθι τη λαϊκή ετυμηγορία. Ακόμη και οι κυβερνήσεις, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο που προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Αλίμονο αν ο κάθε πρωθυπουργός λειτουργεί ως απόλυτος μονάρχης του Μεσαίωνα. Ξέρω ότι κρούω ανοιχτές θύρες.

Από την άλλη πλευρά, η νίκη σας στις εκλογές, κύριε Πρόεδρε, κατέστησε ανώφελη την αντισύριζα ρητορική. Στην κυβέρνηση πλέον είστε εσείς και δεν είναι σωστό να επαναλάβετε το λάθος του κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός και λειτουργούσε σαν να ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση. Επίσης, είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα σάς αναγκάζει να ψάχνετε τη συναίνεση.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι θα διαστρεβλώσουμε την αλήθεια. Ότι δεν πρέπει να αναδείξουμε τι πραγματικά συνέβη το 2015. Ούτε να αφήσουμε στο σκοτάδι ενδιαφέρουσες πλευρές της υπόθεσης Novartis. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα που να εξυπηρετεί τη συσκότιση στις δύο αυτές σημαντικές υποθέσεις. Και πρόκειται για ιστορικό λάθος της Ν.Δ. η χαμηλή ένταση με την οποία αντιμετωπίζονται τα δύο αυτά κορυφαία σκάνδαλα. Δίνουν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να βγάλει το κεφάλι της από το καβούκι και να ισχυριστεί ψευδώς ότι δεν υφίσταται θέμα.

Είναι λάθος η συσκότιση, κύριε Πρόεδρε. Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει τι ακριβώς συνέβη το 2015. Να φωνάξετε τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, να μας τα πουν όλα. Υπήρξε ή όχι σχέδιο για το Νομισματοκοπείο; Τι ακριβώς περιελάμβανε το περίφημο plan B; Ποιος ήταν ο ρόλος του στρατού; Δεν πρόκειται για αφηγήματα που ανακάλυψαν κάποιοι εχθροί του λαϊκού κινήματος. Αλλά για πράγματα που ομολογούν πρόθυμα οι ίδιοι οι Συριζαίοι.

Προτείνω να αρχίσετε την έρευνα από τον ρόλο του στρατού. Να φωνάξετε τον κ. Κωσταράκο, αρχηγό τότε του ΓΕΕΘΑ, για να μας πει τι ακριβώς συζητήθηκε στην σύσκεψη με Τσίπρα και Καμμένο. Τότε που ο υπουργός Άμυνας βγήκε και είπε ότι ο στρατός είναι ο εγγυητής της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας! Νομίζω ότι ο κ. Κωσταράκος βρισκόταν τότε πίσω ακριβώς από τον κ. Καμμένο, την ώρα που ο συγκυβερνήτης έκανε δηλώσεις στα κανάλια. Στη συνέχεια, ο κ. Κωσταράκος μίλησε στο συνέδριο της Ν.Δ. Ούτε εκεί θυμήθηκε να μας πει τι ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι του 2015. Χάθηκε μία ευκαιρία...

Μέχρι πρόσφατα έλεγαν κάποιοι ότι τα περί Νομισματοκοπείου ήταν μυθεύματα. Κατασκευάσματα της φαντασίας διαφόρων φιλελέδων. Να που υπάρχουν τώρα μαρτυρίες υπουργών εκείνης της περιόδου, που μιλάνε για συζητήσεις μέσα σε υπουργικά συμβούλια! Να με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να βγουν και ν' απολογηθούν ενώπιον του ελληνικού λαού. Έπαιξαν τις τύχες της χώρας στα ζάρια. Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται σήμερα ως όσιες παρθένες!

Έχουμε πολλά ακόμη να πούμε για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και πολλά επίσης για την υπόθεση Novartis. Η ουσία είναι ότι πίσω από τη διερεύνηση αυτών των δύο κορυφαίων πολιτικών σκανδάλων κρύβεται η αποκαθήλωση της Αριστεράς. Το ζητούμενο σ' αυτή την περίπτωση είναι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να γίνει η συζήτηση στην κοινωνία. Μόνο έτσι αλλάζουν οι νοοτροπίες. Διαφορετικά, κύριε Πρόεδρε, εσείς θα εξακολουθείτε να μιλάτε για ανάπτυξη και κάποιοι άλλοι θα ναρκοθετούν οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει ένα plan B.

Δεν είναι το ζητούμενο η τιμωρία. Η Δημοκρατία μπορεί και να συγχωρεί. Το ζητούμενο είναι να μην πάνε αυτές οι δύο υποθέσεις στο αρχείο.

Είναι λάθος της Ν.Δ. Για την ακρίβεια, είναι δύο τα λάθη. Ένα είναι η χαμένη συζήτηση για το 2015 και ένα ακόμη η περιορισμένη συζήτηση για τη Novartis. Κι αυτό διότι δίνεται έτσι περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει. Με την ίδια ατζέντα! Και πάλι με ένα... plan Β και με την επόμενη Novartis. Με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. Το πραγματικό πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, βρίσκεται στη νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί στον λαό τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός. Και η νοοτροπία αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο με μία καταιγίδα που θα ξεπλύνει το σκηνικό και θα απομακρύνει όλη τη λάσπη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια