Κυριάκο πάρ' το αλλιώς...


Του Κώστα Στούπα 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπλήρωσε ήδη τις πρώτες 100 μέρες, περίοδο κατά την οποία είθισται κάθε κυβέρνηση να εμφανίζει το πρώτο δείγμα γραφής του τρόπου με τον οποίο προτίθεται να κυβερνήσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δείγμα γραφής σε σχέση με το αποτύπωμα της διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης είναι θετικό. Τούτο συμβαίνει κυρίως γιατί το αποτύπωμα διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα αρνητικό. Ήταν ιδιαίτερα αρνητικό στην οικονομία γιατί εφάρμοζε μια καταστροφική πολιτική υψηλής φορολόγησης και υψηλών εισφορών προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα αναποτελεσματικό κράτος που απαρτίζεται κυρίως από πελάτες κηφήνες της κομματοκρατίας.

Το αποτύπωμα της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν αρνητικό κυρίως στην παιδεία γιατί αδιαφορούσε για το μορφωτικό και επαγγελματικό αύριο των νέων και τις υψηλές απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ενδιαφερόταν μόνο πώς θα υποκλέψει την ψήφο των εκπαιδευτικών μέσω της απουσίας οποιασδήποτε αξιολόγησης και αμοιβής σύμφωνα με την απόδοση στη δημόσια παιδεία.

Αποσκοπούσε επίσης στην ψήφο της πλειοψηφίας των εκπαιδευομένων μέσω της υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών και της απουσίας των ατομικών  κινήτρων που εντείνουν τις προσπάθειες. Όλα αυτά υπό τον θολό ιδεολογικό μανδύα της αντιαυταρχικής, αντιιεραρχικής  εκπαίδευσης...

Μόνο το γεγονός πως οι έμποροι ναρκωτικών, οι "μπαχαλάκηδες" και μετανάστες που επιδίδονται στο λαθρεμπόριο (μέσω της  κατάχρησης του ασύλου), εκδιώχθηκαν από τα πανεπιστήμια αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Όποιος περάσει στην Πατησίων έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο αντιλαμβάνεται αμέσως τη διαφορά...

Μιλάμε όμως για μια επάνοδο σε μια κανονικότητα η οποία φαντάζει σημαντική πρόοδος μπροστά στο χάος της μεταπολίτευσης, της οποίας η κυβέρνηση "τσίρκο" του κ. Τσίπρα αποτέλεσε την επιτομή...

Μιλάμε για την επάνοδο στα αυτονόητα για μια χώρα η οποία προκειμένου να διατηρήσει τη θέση που έχει στον διεθνή καταμερισμό πλούτου και ευημερίας χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως θα προσέξατε ανέφερα να διατηρήσει και όχι να βελτιώσει γιατί εάν η χώρα μας δεν καταφέρει να αντιστρέψει την καθοδική πορεία ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μέχρι το 2010 υπέκρυπτε ο κρατικός και ιδιωτικός δανεισμός, δεν έχουμε δει τα χειρότερα…

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λάβουν χώρα σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κοινωνία μας θεωρεί ταμπού και καμία κυβέρνηση δεν τολμά ούτε καν να φέρει στο τραπέζι...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση κυρίως γιατί η προηγούμενη κινούνταν με ταχύτητα προς τον τοίχο του αδιεξόδου. Το "Ελληνικό", η Eldorado και μερικά έργα υποδομής που είχαν ουσιαστικά "ακυρωθεί" από τη γραφειοκρατία και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, αν ξεπαγώσουν και προσχωρήσουν είναι επιτυχία, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας μακροπρόθεσμα...

Το δείγμα γραφής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη των πρώτων 100 ημερών είναι θετικό αλλά απέχει από το να αλλάξει τον κατηφορικό ρου της χώρας.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ένα συναινετικό πολιτικό προφίλ που είναι σωστό και  μια επιδοματική πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην επιθυμία απογύμνωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογική του βάση.

Τούτο όμως ενέχει τον κίνδυνο η Ν.Δ. να απωλέσει τον κόσμο που την έφερε στην εξουσία…

Οι παρακάτω επιστολές αποτυπώνουν του λόγου το αληθές...

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Αγαπητέ κ. Στούπα,

Είμαι στέλεχος εταιρείας, ψηφοφόρος μέχρι πρόσφατα της ΝΔ, ο οποίος εργάζεται σκληρά 12 ώρες την ημέρα και υπέρμαχος του δίκαιου κοινωνικά φιλελευθερισμού. Διαπιστώνω δυστυχώς ότι το οικονομικό επιτελείο κινείται χωρίς σχεδιασμό και μελέτη επί βασικών θεμάτων καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα όρια ηλεκτρονικών αποδείξεων σημείωσε παρακαλώ τα εξής:

Είμαι μισθωτός με καθαρά 3000, μικτά 5600 και εταιρικό αυτοκίνητο και μου ζητάνε 1.750 αποδείξεις με κάρτα.

Κάθε μηνά πληρώνω 750 διατροφή, 350 ενοίκιο, 200 φόρο εταιρικού αυτοκινήτου, 750 δόσεις δανείων ήτοι σύνολο 2050 που δεν δικαιολογούν αποδείξεις.

Συμπέρασμα, θα πληρώσω σίγουρα επιπλέον φόρο μη συγκέντρωσης αποδείξεων 200 το μήνα!!!

Πληρώνω ήδη άδικα έκτακτη εισφορά 230 μήνα η οποία είναι σίγουρα αντισυνταγματική και υπολογίζεται επί των μικτών.

Άρα, έχουμε τη ΝΔ η οποία μόλις βγήκε μείωσε 4 μονάδες τον φόρο επιχειρήσεων, τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο μερισμάτων δηλ. ωφελεί σημαντικά τους έχοντες περιουσία (πολλά ακίνητα, μετοχές) και το δημοσιονομικό κενό το πληρώνει αυτός που εργάζεται 12 ώρες την ημέρα.

Για τέτοιους λογούς η κοινωνία φωνάζει χρόνια για άδικη ταξική πολιτική των δεξιών και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε 30 χρόνια!!!

Φιλικά
Γιώργος

Φορολογικοί συντελεστές...

Κύριε Στούπα,

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ επιφέρει μία αύξηση στον μισθό μου 10 ευρώ τον μήνα (για τους ελεύθερους επαγγελματίες πάνω από 100 ευρώ τον μήνα).

Είναι αποκατάσταση της μεσαίας τάξης αυτό;  ενώ στην περίοδο της  κρίσης έχασα εγώ και οι συνάδελφοί μου 400 ευρώ τον μήνα;

Με εκτίμηση
Τ. Χαράλαμπος
Εκπαιδευτικός

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια