Απεργιακό μπλακ άουτ: Κλειστές τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες – Στάση εργασίας στα σχολεία – Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς


Εξαιτίας της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με αφορμή το το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, η χώρα αύριο Τετάρτη παραλύει ξανά.

Στην σημερινή 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στον ΟΤΕ, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στις τράπεζες, οι λογιστές και οι εργαζόμενοι στα πλοία.

Καθηγητές και δάσκαλοι, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, δικαστικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα υπουργεία, στους δήμους, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις εφορίες, στις νομαρχίες και στις πολεοδομίες συμμετέχουν στην στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ απο τις 11.00 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Η ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για όσους εργάζονται στο πρωινό ωράριο και αντίστοιχες τρίωρες όσους είναι στο απογευματινό και το εσπερινό ωράριο σε σχολεία.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ αποφάσισε συγκέντρωση στις 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας.

Κλειστές οι τράπεζες

Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και τις ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στα Προπύλαια.

Απεργία προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), πραγματοποιούν στάση εργασίας, από τις 10:00 το πρωί ως τη λήξη του ωραρίου τους.
Ειδικότερα θα πραγματοποιηθεί πεντάωρη στάση εργασίας 10.00 – 15.00 στα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας.

Η ΟΕΝΓΕ σχολιάζει τις εξελίξεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00», με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, την ημέρα της απεργίας, θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Αναφορικά με τα τραίνα και τον Προαστιακό, θα είναι ακινητοποιημένα με τους εργαζόμενους μάλιστα να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ .

Τέλος, αναμένονται αποφάσεις των εργαζομένων για το πώς θα λειτουργήσουν την ημέρα της απεργίας ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και το τραμ.

Με προσωπικό ασφαλείας η ΔΕΗ – Απεργία στην ΕΥΔΑΠ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει η ΔΕΗ λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην σημερινή 24ωρη απεργία αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης που – όπως υποστηρίζει – «πλήττουν σημαντικά εργατικά δικαιώματα».

Απεργούν και οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ, ενώ εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιείται σήμερα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια