Sponsor

ATHENS WEATHER

Μεγαλύτερα τα κοιτάσματα νότια & δυτικά της Κρήτης αλλά και αυτά έχουν «πολιτικά» προβλήματα! - Ο ρόλος της Λιβύης


Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Στα αδειοδοτημένα «Οικόπεδα» (βυθοτεμάχια) νότια και δυτικά της Κρήτης εντοπίζονται πλέον οι ελληνικές προσπάθειες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς στα αντολικά της Κρήτης και στην περιοχή περί του συμπλέγματος Μεγίστης η τουρκική επιθετικότητα σε σχέση με το συνολικό ισοζύγιο ένοπλης ισχύος και την ελληνική δυνατότητα υποστήριξης επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές, μετατρέπει σε «μακρινό όνειρο» την δυνατότητα εκμετάλλευσής τους.

Το πρόβλημα με αυτά τα δύο «Οικόπεδα» είναι ότι το νότιο αμφισβητείται και αυτό στη νοτιοατολικό άκρο του από την Αγκυρα που λέει ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας συνεχίζεται σε ευθεία γραμμή και φτάνει μέχρι την Λιβύη (!), ενώ μόλις πριν από τέσσερις ημέρες η ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης που εξαρτάται από την Τουρκία και παρ'όλα αυτά έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ελληνική χάραξη, ούτε στο δυτικό, ούτε στο νότιο βυθοτεμάχιο που εκτείνεται στο ήμισυ της απόστασης από την Λιβύη στο Λιβυκό Πέλαγος!.

Εάν λοιπόν ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και καταφέρει η χώρα να αξιοποιήσει τα δύο βυθοτεμάχια στο νότο και στα δυτικά της Κρήτης, τότε θα έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει το όποιο έλλειμμα ισχύος απέναντι στην Τουρκία, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Άγκυρα θα κάθεται με σταυρωμένα χέρια κάτι  που δεν θα το πράξει.

Πριν από 4 ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης προχώρησε στην αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρόμενο για τις δραστηριότητες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης(!).

Η ενέργεια της “νόμιμης” κυβέρνησης των τζιχαντιστών της Λιβύης, την οποία αναγνωρίζει και η Ελλάδα, έχει έντονο το “άρωμα” τουρκικής επιρροής η οποία είναι το μόνο στήριγμα της και προσπαθεί να μετατρέψει τη Λιβύη σε αποικία της.

Αλήθεια τι περιμένουν στην Αθήνα για να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του στρατηγού Χαφτάρ;

Το στρατηγό τον αναγνωρίζουν εκτός από τη Ρωσία σύσσωμα τα φιλοδυτικά αραβικά κράτη όπως τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, η πιο στενή σύμμαχος της Ελλάδας στην περιοχή.

 Η Τουρκία θέλει να ανακηρύξει από κοινού ΑΟΖ με τη Λιβύη η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν της μόνον τις ηπειρωτικές ακτές Τουρκίας - Λιβύης. Τα διάσπαρτα στην περιοχή ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένης και της Κρήτης, θα αγνοηθούν παντελώς. Θα αφεθεί σε αυτά μόνον αιγιαλίτιδα ζώνη εύρους 6 ν. μιλίων.

Αυτή η διακήρυξη είναι το πρώτο βήμα.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι  σε υποθαλάσσιο χάρτη-απεικόνιση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του 2017, αλλά και διάφορων άλλων ορυκτών της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, επίσημος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτονται τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και διαφόρων σπάνιων μετάλων (ασήμι, χρυσό, χαλκό, ψευδάργυρο, τελλούριο, κοβάλτιο, σπάνιες γαίες) κ.λπ. στην, δυνητική, ελληνική ΑΟΖ!

Η ΑΟΖ της Ελλάδας στον επίσημο διαδραστικό χάρτη της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών παρουσιάζεται όπως ακριβώς τη διεκδικεί η Ελλάδα…

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης φέρονται να υπάρχουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν να αποφέρουν, σε βάθος 25ετίας, 302 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα! 

Νοτίως της Κρήτης υπάρχουν 3 με 4 υπεράκτιες περιοχές που αξίζουν να γίνουν αντικείμενο έρευνας υδρογονανθράκων λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπορούν να έχουν: 1) νοτιοδυτικά της Γαύδου, 2) στο νομό Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο-Πλακιάς), 3) στον κόλπο της Μεσαράς και 4) νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας - λεκάνη του Ηροδότου».

Νοτίως της Κρήτης, ήτοι γύρω από τα λασποηφαίστεια, υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, της τάξης του 1,5 τρισ. κ.μ. κατ’ αναλογία με το τι έχει βρεθεί στον Κώνο του Νείλου, την Κασπία Θάλασσα (κοίτασμα Shah Deniz), τη Νορβηγία και αλλού. Νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει η λεκάνη του Ηροδότου.

Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης έχει πιθανά αποθέματα της τάξης των περίπου 2 τρισ. κ.μ., κατ’ αντιστοιχία με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον Κώνο του Νείλου (Shell, BP), την πολύ πρόσφατη μελέτη της OMV και τις προβλέψεις των πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό τμήμα της λεκάνης του Ηροδότου που εφάπτεται του ελληνικού τμήματος της λεκάνης του Ηροδότου.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια