Sponsor

ATHENS WEATHER

Το κύκνειο άσμα της προδομένης ΑΟΖ: Τότε ποιος ήταν ο λόγος που την οριοθετήσαμε με την Αίγυπτο;


Του Θεόδωρου Καρυώτη

Εδώ και 39 χρόνια προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μου για την αξία αυτής της τόσο ζωτικής για τα εθνικά μας συμφέροντα έννοιας της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Ξεκίνησα, λοιπόν, έναν ανηφορικό δρόμο, δημοσιεύοντας βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά, προφανώς εις ώτα μη ακουόντων.

Πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1982 αγνοούσαν, επιδεικτικά, την ΑΟΖ μέχρι το 2019, όταν ανήλθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία.

Ήταν η πρώτη κυβέρνηση που ασχολήθηκε σοβαρά με την ΑΟΖ, προχωρώντας σε πρακτικά βήματα. Οριοθέτησε ΑΟΖ με την Ιταλία και μετά προέβη σε μια προβληματική, μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Τώρα, πολύ σωστά, θέλει να προσφύγει στην Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας και τίποτε άλλο. Μερικές φορές βέβαια προκαλούν σύγχυση οι δηλώσεις του ότι η μοναδική μας διαφορά είναι οι «θαλάσσιες ζώνες», διότι στις θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνεται και η αιγιαλίτιδα ζώνη.

Τέλος, στο κάδρο εμφανίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που κτύπησε το χέρι του κα ύψωσε την φωνή του (big deal, όπως θα έλεγαν οι Αμερικανοί) στον Τσαβούσογλου και έτσι έγινε το αγαπημένο παιδί κάποιων διεθνολόγων.
Αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν. Ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις έρευνες στις θάλασσές μας για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα στην τραγωδία της πανδημίας και των πυρκαγιών, η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνειδητοποιήσει την τραγωδία της ΑΟΖ.

Έχω μια απορία και θα εκτιμούσα εάν ο κύριος Δένδιας μπορούσε να μου την απαντήσει. Ποιος ήταν ο λόγος που οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Ποιος είναι ο λόγος που θέλουμε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Λιβύη και την Αλβανία; Μόνο για να υπονομεύσουμε του Τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Η οριοθέτηση με την Λιβύη είναι κρίσιμη, διότι η πληθώρα των υδρογονανθράκων μας βρίσκεται νότια της Κρήτης! Αλλά εμείς ξαφνικά δεν θέλουμε υδρογονάνθρακες.

Σε συνέντευξή του στο Arab News ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε με στόμφο:

«Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού.»

Αραγε δεν γνωρίζει, ότι οι Αμερικανοί μας έχουν από μακρού ενημερώσει ότι το Αιγαίο δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες; Ακόμη και οι Τούρκοι το γνωρίζουν και για αυτό έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στην Ανατολική Μεσόγειο υιοθετώντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΧΑΡΤΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ



Η ιστορία του Ελληνισμού είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα. Μας έχουν περικυκλώσει οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και εμείς χαζεύουμε τους Κύπριους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς που τους εκμεταλλεύονται και τους Τούρκους που τους ονειρεύονται.

Το φάντασμα της ΑΟΖ θα στοιχειώσει, εάν δεν ξυπνήσουμε σύντομα. Ακούγεται μονότονα ότι η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, με το θέμα της ΑΟΖ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να κοιμόμαστε τον “ύπνο του δικαίου”.

Ο Αντώνης Φώσκολος και ο Ηλίας Κονοφάγος, ειδήμονες σε θέματα υδρογονανθράκων, είχαν επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και τον ενημέρωσαν για τον ορυκτό μας πλούτο, αλλά ο Σαμαράς έβαλε στο συρτάρι τα στοιχεία που του έδωσαν οι δυο επιστήμονες. Αυτοί, βέβαια, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να γράφουν για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αλλά όλες οι κυβερνήσεις τους αγνοούν.

Σε ένα από τα άρθρα του ο Αντώνης Φώσκολος αναφέρει ότι αποθέματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου είναι τεράστια. Ο Ηλίας Κονοφάγος σε μία από τις μελέτες του παραθέτει παρόμοια στοιχεία.

Σήμερα, το Δέλτα του Νείλου, η Λεκάνη της Λεβαντίνης, η Λεκάνη του Ηροδότου και η περιοχή της Νότιας Κρήτης αποτελούν κομβικά σημεία ενεργειακού πλούτου, καθότι κρύβουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων. Αυτά κοιτάσματα ήταν γνωστά στους Αμερικανούς από έρευνες που έγιναν την περίοδο 1955-1957 στο τρίγωνο Μάλτας-Ελλάδας-Αιγύπτου, αλλά αποφάσισαν τότε να μη δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Κύριοι Φώσκολε και Κονοφάγο, τα κοιτάσματα των οικοπέδων νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει αναλάβει να εξερευνήσει η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να βγουν ποτέ στην επιφάνεια. Έτσι, σταματείστε να κουράζεστε αναδεικνύοντας τη σημασία τους για την Ελλάδα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι καμία κυβέρνηση, σήμερα, στον πλανήτη Γη δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλήψει πρόωρα τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ήδη η Κύπρος ανακοίνωσε ότι στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει η επανέναρξη των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum. Ελπίζω ο κ. Δένδιας να μην τηλεφώνησε στον κ. Χριστοδουλίδη και να το επιπλήξει για αυτή του την ενέργεια.
Ανακήρυξη ΑΟΖ

Έίναι ενδιαφέρον ότι διάφοροι διεθνολόγοι ζητούν η Ελλάδα να ανακηρύξει την ΑΟΖ χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι το έχει ήδη πράξει, πρώτα με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και μετά με την οριοθέτηση με την Αίγυπτο.

Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ και η Βενεζουέλα διαθέτουν ΑΟΖ χωρίς να την έχουν ανακηρύξει. Συγκεκριμένα και τα δύο κράτη είναι από τα τέσσερα που ψήφισαν κατά της UNCLOS το 1982. (Τα αλλά δύο ήταν οι ΗΠΑ και η Τουρκία).

Το Ισραήλ και η Βενεζουέλα όμως οριοθέτησαν ΑΟΖ με τα γειτονικά τους κράτη και δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να υποστηρίζει ότι τα δύο αυτά κράτη δεν διαθέτουν ΑΟΖ.

Κοιτάξτε την οριοθετημένη ΑΟΖ της Βενεζουέλας. Δυο από τα κράτη με τα οποία οριοθέτησαν ΑΟΖ είναι η Αμερική και η Γαλλία, διότι κάποια από τα νησιά της περιοχής ανήκουν σ’ αυτές τις χώρες .

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ



Αξίζει τον κόπο να μελετήσετε αυτό τον χάρτη για να δείτε ότι η Βενεζουέλα έχασε ένα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της λόγω αυτών των νησιών. Αλλά δεν έχει ποτέ διατυπώσει την τουρκική θέση ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ!

Η ιστορία του Καστελλόριζου

Για πολλές δεκαετίες οι ελληνικοί χάρτες έδειχναν τα γεωγραφικά όρια της ελληνικής επικράτειας, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν το Καστελλόριζο. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Για να συμπεριλάβουν το Καστελλόριζο έπρεπε να δείχνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Τουρκίας.

Έτσι για να αποφύγουν αυτό, είχαν περικόψει τον χάρτη, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται το Καστελλόριζο. Το ίδιο συνέβαινε, καθημερινά, με τους χάρτες στα δελτία καιρού, που κατέγραφαν τις καιρικές συνθήκες στην ελληνική επικράτεια.

Προσπαθώ από την δεκαετία του 1980, να αναδείξω την αξία και την σημασία του συμπλέγματος του Καστελλόριζου (Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη), διότι με το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών (UNCLOS 1982) η ΑΟΖ της Ελλάδας εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κύπρου και έτσι η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!

Η Τραγωδία της Κυπριακής ΑΟΖ

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την περίοδο που ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος προσπαθούσε να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Κύπρου και οι καλαμαράδες τον πολεμούσαν.

Πρώτα ο Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά η Ντόρα Μπακογιάννη προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το να δημιουργήσει ΑΟΖ στο μαρτυρικό νησί και κανείς από αυτούς δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη.

Επίσης, η «πρώτη φορά αριστερά» ουδέποτε υπήρξε οπαδός της ΑΟΖ και έφυγε από την εξουσία χωρίς να κάτι ουσιαστικό για το ζήτημα αυτό. Πάντα θα θυμόμαστε την δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «Έχει η Ελλάδα θαλάσσια σύνορα;»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι μόνο ο Τάσσος Παπαδόπουλος όρθωσε το ανάστημά του δηλώνοντας ουσιαστικά «εμείς ομιλούμε για ΑΟΖ και τίποτε άλλο», χωρίς ο Ερντογάν να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιοφυούς κίνησής του το 2004.

Έχει επίσης μεγάλη αξία το γεγονός ότι όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου.

Μέχρι σήμερα, 139 χώρες έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ 200 ν.μ. μιλίων ή έχουν δημιουργήσει μια Αποκλειστική Αλιευτική Ζώνη (ΑΑΖ) 200 ν.μ. Μόνο δύο κράτη παραβιάζουν την ΑΟΖ άλλων κρατών: η Κίνα και η Τουρκία!

ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ
Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2014

Η Κύπρος τελικά κείται μακριά για πολλούς Ελλαδίτες. Η άρνηση όμως να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο θα καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες ντροπές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Σίγουρα ό Τάσσος Παπαδόπουλος θα μελαγχολούσε ακούγοντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει στην ελληνική Βουλή ότι ο επόμενος προορισμός του για την ΑΟΖ θα είναι τα Τίρανα και όχι η Λευκωσία. Βέβαια, η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, διότι όταν ένα κράτος οριοθετεί την ΑΟΖ του, πρέπει να προβλέπει και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν και να είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα.

Ας μη μας διαφεύγει τέλος, ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι συγχρόνως και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ζητήσει από την Ελλάδα και την Κύπρο να οριοθετήσουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους. Εάν όντως συμφωνηθεί οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο, τελικά χαμένη θα βγει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού και αυτή θα χάσει ένα τμήμα της ΑΟΖ της.

Ο Ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών

Ζω στην Ουάσιγκτον εδώ και 50 χρόνια και αισθάνομαι μεγάλη πικρία προς την δεύτερη πατρίδα μου για τον τρόπο που χειρίζεται τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμα και σήμερα που η Τουρκία προκαλεί τους πάντες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατείνονται ότι δεν ακολουθούν φιλοτουρκική πολιτική, αλλά μια φιλοαμερικανική πολιτική υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αξία της Τουρκίας λόγω του μεγέθους της και της γεωγραφικής της θέσης.

Εδώ βέβαια φαίνεται η μεγάλη υποκρισία των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι παραβιάζουν τις ΑΟΖ πέντε κρατών στην Νότια Σινική Θάλασσα και οι Αμερικανοί οργίζονται και στέλνουν την Αντιπρόεδρό τους και το πολεμικό τους στόλο στην περιοχή. Αλλά όταν οι Τούρκοι συμπεριφέρονται σαν τους Κινέζους στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τις ΑΟΖ των κρατών της περιοχής, οι Αμερικανοί και αρκετοί Ευρωπαίοι κάνουν το κορόιδο.

Η Κίνα αυξάνει τη ναυτική της δύναμη για να μπορεί να «κλέβει», πιο εύκολα, τις ΑΟΖ των γειτόνων της και οι Τούρκοι παρακολουθούν προσεκτικά αυτές τις κινεζικές κινήσεις και για αυτό τον λόγο έχουν και αυτοί αρχίσει να αυξάνουν την ναυτική τους ισχύ. Οι εξελίξεις στον Ειρηνικό Ωκεανό φαίνονται πολύ μακρινές για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο Σουλτάνος όχι μόνο τις παρακολουθεί προσεκτικά, αλλά προσπαθεί να μιμηθεί τον κινεζικό γίγαντα. Αυτή η προοπτική πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα, για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων για τα εθνικά συμφέροντα εκπλήξεων.

Εδώ θα φανεί πόσο φιλελληνική θα αποδειχθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, πάντα βέβαια στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν συμπαθεί, χρόνια τώρα, την Κύπρο, αλλά φοβούμαι ότι βιαζόμαστε πολύ προσδοκώντας ότι θα μας σώσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Είναι τόσο μεγάλη η τραγωδία που αφήνει πίσω του ο τραμπισμός, που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο νέος πρόεδρος θα ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα που παραλαμβάνει, από την διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής καταστροφής λόγω της πανδημίας του κορωναϊού μέχρι την επούλωση των πληγών από τη δηλητηρίαση της πολιτικής ζωής και τίς σχέσεις αντιπαλότητας με την Κίνα και τη Ρωσία

Οι Αμερικανοί, περισσότερο από ποτέ, βρίσκονται αγκυλωμένοι στην αντίληψη ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος προμαχώνας της Δύσης έναντι της Μόσχας και συμπεριφέρονται σαν η Τουρκία να συνορεύει ακόμα με την Σοβιετική Ένωση!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μόνο τρεις πολεμικές βάσεις στην Τουρκία από το 1951. Στο Ινσιρλίκ, στο Ιζμίρ και ένα σταθμό ραντάρ στο Κουρεσίκ. Η Ελλάδα έχει τριπλάσιο αριθμό αμερικανικών βάσεων και οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις της ήταν οι πιο φιλοαμερικανικές της μεταπολίτευσης.

Οι Αμερικανοί έχουν πάρει τέτοια φόρα που για την τελευταία αμυντική συμφωνία που θα υπογράψουν σύντομα με την Ελλάδα απαίτησαν να είναι διαρκείας πέντε και όχι ενός έτους , μια επιθυμια που φαίνεται ότι αποδέχτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και ενώ είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι ο «Μπαιντενόπουλος» ετοιμαζόταν να εκδιώξει τον Σουλτάνο από την Άγκυρα λόγω της ευαισθησίας του στο ανθρώπινα δικαιώματα και στις γυναίκες, ξαφνικά έχει αρχίσει να συνομιλεί με τον Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας τη βοήθεια του στο Αφγανιστάν και αλλού. Όταν ο μεγάλος φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα ανακαλύψει έκπληκτος ότι ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν κινούνται πλέον σε άλλο μήκος κύματος.

Επίλογος

Τέλος, ας προβούμε σε μερικές διαπιστώσεις, υποθέσεις και προβλέψεις αντλώντας από την εμπειρία του παρελθόντος.
H αμερικανική στάση στα ελληνοτουρκικά δεν θα ανατραπεί ριζικά από τη νέα κυβέρνηση.
Η αμερικανική γραμμή για τις ελληνοτουρκικες διερευνητικές συνομιλίες συμπίπτει με την τουρκική θέση.
Οι Αμερικανοί μας ειρωνεύονται ότι αγνοούμε την ελληνική λέξη ΔΙΑΛΟΓΟΣ, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε πολλές ξένες γλώσσες και υποστηρίζουν ότι αντ’ αυτής προτιμούμε τον μονόλογο, μια και η Αθήνα βάζει στο τραπέζι μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Οι Αμερικανοί δέχονται επίσης, όπως και η Τουρκία, ότι κάθε πλευρά έχει δικαίωμα να φέρει στο τραπέζι τα δικά του ζητήματα. Το μόνο που δεν αποδέχονται είναι να έρθει προς συζήτηση η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος. (Το Αιγαίο ονομάστηκε Αιγαίο Αρχιπέλαγος από αρχαιοτάτων χρόνων και απορώ πως οι σύγχρονοι Έλληνες άλλαξαν το όνομά του σε Πέλαγος).
Ο Ερντογάν έχει αντιληφθεί ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει την Τουρκία και συνεχίζει τις προκλήσεις κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές πολιτικές». Μάλιστα για πρώτη φορά στην ελληνοτουρκική διαφορά δεν ομιλεί για Αιγαίο αλλά για «Θάλασσα των νήσων».
Παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στην Ουάσιγκτον, πολύ φοβούμαι ότι η Ουάσιγκτον αδυνατεί να μας βοηθήσει και η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε γεγονότα που δεν θα μπορέσει να τα διαχειριστεί και δεν αναφέρομαι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά σε οποιαδήποτε κυβέρνηση βρεθεί μελλοντικά στην εξουσία. Κρίνοντας δε από την απουσία εθνικής συναίνεσης και ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που αναπτύσσεται , φοβούμαι ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο.

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi (Α) κάνουν κοινές δηλώσεις μετά από παλαιότερη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA, COSTAS BALTAS.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια