Ο Πούτιν, οι δραχμές και ο «Κινέζος» Τσίπρας


«Ναι, Κρεμλίνο εκεί; Από Ελλάδα τηλεφωνώ. Θα μπορούσα να μιλήσω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν; ». Στην άλλη άκρη της γραμμής -ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν μεταφραστές για όλες τις γλώσσες- στη γραμματεία του Ρώσου προέδρου άκουσαν με περιέργεια το αίτημα. Και απάντησαν: «Σας συνδέουμε αμέσως».

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης *

«ΚΥΡΙΕ Πούτιν, επειδή υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, μπορείτε -αν χρειαστεί- να μας τυπώσετε δραχμές;». Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Είναι κάπως περίπλοκο, θα σας ενημερώσω…».

ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να συνέβη το παραπάνω περιστατικό. Προφανώς και όχι. Δεν θα μπορούσε οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο κάτι τέτοιο.

ΚΑΙ, όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν -περιγράφεται η συνομιλία σε βιβλίο για τον Ολάντ- είχε ενημερώσει σε τηλεφωνική επικοινωνία τον Γάλλο πρόεδρο πως «η Ελλάδα μάς ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές εδώ στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια τα κατάλληλα πιεστήρια για να το κάνουν. Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε».

ΑΥΤΟ το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Κανείς δεν το έχει διαψεύσει. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έλεγε ο Πούτιν στον Ολάντ κάτι το οποίο το είχε βγάλει από το μυαλό του.

ΑΡΑ, ούτε κάποιος άγνωστος τηλεφώνησε στον Πούτιν ούτε ο Ρώσος πρόεδρος είπε ψέματα στον Ολάντ. Πού καταλήγουμε; Κάποιος παράγοντας της ελληνικής κυβέρνησης -πιο πιθανό και πιο λογικό ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας- είχε ρωτήσει τον Πούτιν για το αν μπορεί η Ρωσία να τυπώσει δραχμές.

ΕΙΝΑΙ δεδομένο ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 «φλέρταρε» με την ιδέα του Grexit. Κάποιοι επειδή ήταν αντιευρωπαϊστές και δραχμιστές. Κάποιοι άλλοι γιατί τους φάνηκε έξυπνη ιδέα να εκβιάσουν τις Βρυξέλλες με ένα καταστροφικό ντόμινο στην ευρωζώνη.

ΠΟΙΟΣ μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε την ατάκα του Αλέξη Τσίπρα -στο πλάι του Πούτιν μέσα στο Κρεμλίνο- για «νέα ασφαλή λιμάνια που μπορεί να βρει η Ελλάδα»; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μπροστάντζα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μας έδινε η Μόσχα για την κατασκευή ενεργειακού αγωγού;

ΕΙΤΕ ως μέρος ενός πραγματικού σχεδίου Grexit είτε ως μέρος ενός γραφικού σχεδίου εκβιασμού το καλοκαίρι του 2015 γλιτώσαμε την έξοδο από την ευρωζώνη στην… παράταση. Ισως και στα πέναλτι. Η καταστροφή θα ήταν μη αναστρέψιμη. Η χώρα θα γύριζε πολλές δεκαετίες πίσω. Και οι πολίτες θα στεκόμασταν στις ουρές με το δελτίο τροφίμων.

ΚΑΙ τώρα, αντί για «Ρώσοι», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το παίζουν «Κινέζοι». Με πρώτο πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα. Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Κανείς δεν είπε στον Πούτιν για δραχμές. Φταίει μόνο ο Βαρουφάκης. Αυτό είναι το γραμμιτζίδικο ποίημα. Και θεωρούν πως ο κόσμος έχει μνήμη χρυσόψαρου…

* Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια