Ο Ερντογάν στο "σημείο μηδέν" - "Ζεσταίνεται" η Συμφωνία των Αδάνων


Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Οι εξελίξεις από το πολεμικό μέτωπο της Συρίας είναι πλέον καταιγιστικές. Τα πράγματα σίγουρα περιπλέκονται για τις πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία, που ξεκίνησαν από την περασμένη Τετάρτη. Οι επιχειρήσεις έχουν στόχο τις θέσεις των Κούρδων του YPG στα τουρκοσυριακά σύνορα, τον “τρομοκρατικό διάδρομο”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Η Άγκυρα φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει μία "ζώνη ασφαλείας" κατά μήκος των συνόρων.

Είναι σίγουρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για "Βιετνάμ" της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, έχοντας στο πλευρό του Σύριους τζιχαντιστές, πολεμάει Κούρδους αντάρτες που κυρίως διαθέτουν ελαφρύ οπλισμό. Όμως, είναι τέτοια η πολυπλοκότητα της συριακής σύγκρουσης και τόσοι πολλοί οι παίκτες, που θυμίζει τον εμπόλεμο Λίβανο στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Ένας ισχυρός παίχτης είναι σίγουρα ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Άσαντ, που στις αρχές του πολέμου "μέτραγε μέρες", ελέγχει σήμερα το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της συριακής επικράτειας, για την ακρίβεια όλη τη Συρία εκτός από την επαρχία Ιντλίμπ και τις κουρδικές περιοχές. Το συριακό καθεστώς δεν είναι πλέον απομονωμένο στον αραβικό κόσμο. Αυτό έδειξε η στάση του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Συρία.

Προφανώς, ο Σύριος πρόεδρος δεν επιθυμεί τους Τούρκους στα πόδια του, αλλά θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις. Κληρονόμησε την πανουργία και τον μακιαβελισμό του πατέρα του Χαφέζ, του ιστορικού ιδρυτή του μπααθικού καθεστώτος. Διότι οι Κούρδοι, ξεχασμένοι(;) πλέον από τις μεγάλες δυνάμεις, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να στραφούν στην Δαμασκό, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια